Πτώση του χαλκού στη Σαγκάη

Μετά από την αύξηση των επιτοκίων σε Ασία και Ευρώπη
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 13:03

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, μετά την απόφαση κεντρικών τραπεζών στην Ασία και την Ευρώπη για αύξηση των επιτοκίων, με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού, που απειλεί την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, η Τράπεζα της Κορέας και η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Αφρικής, αύξησαν χθες τα επιτόκια, ωθώντας χαμηλότερα τις τιμές του χαλκού στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη. Η πτώση, ενδέχεται να σηματοδοτήσει το τέλος του ράλι του μετάλλου επί πέντε χρόνια, που τροφοδότησε η ζήτηση από την Κίνα και τα επενδυτικά κεφάλαια.

Ο χαλκός για παράδοση Αυγούστου υποχώρησε 2.730 γιουάν, ποσοστό 3,9% φθάνοντας στα 66.620 γιουάν (8.316 δολ.) ο τόνος κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης, στις 3 μ.μ., τοπική ώρα. Το μέταλλο, το οποίο νωρίτερα υποχώρησε στο ημερήσιο limit-down του 4%, έχει σημειώσει απώλειες 22% από τις 15 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτήν την εβδομάδα ο χαλκός σημείωσε απώλειες 4%.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, σημείωσε άνοδο 65 δολ., ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 7.375 δολ. ο τόνος στις 3:29 μ.μ., ώρα Σαγκάης. Χθες, έκλεισε 6,2% χαμηλότερα στα 7.310 δολ. ο τόνος.

Το μέταλλο στην αγορά Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, υποχώρησε έως 2.800 γιουάν, ποσοστό 4%, φθάνοντας στα 66.100 γιουάν ο τόνος. Οι χρήστες του μετάλλου στην Κίνα, πρέπει να καταβάλλουν 17% ΦΠΑ συν 2% δασμό εισαγωγής και ασφάλιστρα μεταφοράς για την εισαγωγή του.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στα 3,3950 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις 3:30 μ.μ. ώρα Σαγκάης.

Το αλουμίνιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, υποχώρησε 530 γιουάν, ποσοστό 2,5% για να κλείσει στα 20.370 γιουάν ο τόνος στη Σαγκάη. Αυτήν την εβδομάδα ο αλουμίνιο σημείωσε απώλειες 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα