Ιαπωνία: 24 δισ. ευρώ κοστίζει ετησίως η έλλειψη ύπνου των μισθωτών

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 13:41

Η έλλειψη ύπνου μεταξύ των γιαπωνέζων μισθωτών κοστίζει περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια γιεν (24 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως στην οικονομία της χώρας, κυρίως επειδή επιφέρει πτώση της παραγωγικότητας στην εργασία, αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως, αν κοιμηθούν λιγότερο, έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να εργασθούν. Αλλά αυτή είναι μια απολύτως εσφαλμένη ιδέα», εξήγησε ο καθηγητής Ψυχολογίας και Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Νιχόν, ο Μακότο Ουσιγιάμα, ο οποίος υπογράφει την έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η όρεξη για δουλειά και η παραγωγικότητα πλήττονται, επισημαίνει ο καθηγητής, από την έλλειψη ύπνου, ενώ επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος των τροχαίων.

Ο Ουσιγιάμα πραγματοποίησε την έρευνά του σε δείγμα 3.075 μισθωτών μιας εταιρείας χημικών προϊόντων στην Οζάκα (δυτική Ιαπωνία).

«Η μελέτη αυτή έχει στόχο να αφυπνίσει τις συνειδήσεις σχετικά με τη σημασία του ύπνου. Δεν σημαίνει πως συνιστώ να κοιμάται κάποιος περισσότερο ή να αλλάξει τις συνήθειές του στον ύπνο, επειδή αυτό εξαρτάται από το κάθε άτομο», διευκρίνισε ο καθηγητής, ο οποίος εκφράζει πάντως τη λύπη του για το γεγονός ότι το ευρύ κοινό πολύ συχνά παραγνωρίζει την ανάγκη των ανθρώπων να κοιμούνται καλά.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα