Μία «ανάσα» από το μεγαλύτερο αρνητικό σερί των τελευταίων 2,5 ετών βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται από την εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και την πιθανότητα ενός ακόμη γύρου αυξήσεων στα επιτόκια της Federal Reserve.
Οι κινεζικές μετοχές τελούν υπό κατάρρευση, καθώς το ένα sell off διαδέχεται το άλλο, ως απόρροια της σινο-αμερικανικής διαμάχης για το εμπόριο και τους δασμούς.
Αυτό ωστόσο, συμπαρασέρνει αρνητικά και το σύνολο των ασιατικών αγορών, οι οποίοι διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 και πλέον μηνών.
Από την πλευρά της, η Ευρώπη φαίνεται ότι προς το παρόν διατηρεί τα κεκτημένα. Αλλά για πόσο ακόμη; Άλλωστε, εφόσον Ουάσιγκτον και Πεκίνο εντέλει κάνουν πράξη τις απειλές για νέους δασμούς, τότε αναντίρρητα οι ευρωαγορές θα ακολουθήσουν το πτωτικό «μονοπάτι».
Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων, με την Κίνα να προαναγγέλλει την επιβολή αντίστοιχων αντιμέτρων.
Στο μεταξύ, τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενισχύουν τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, κάτι το οποίο βέβαια, είχε προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα και ο ισχυρός «άνδρας» της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.
Μία τέτοια εξέλιξη βέβαια, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες ήδη πλήττονται από τη συναλλαγματική κρίση σε Αργεντινή και Τουρκία.
Τα προβλήματα μάλιστα, έχουν μεταδοθεί σε Βραζιλία, Ρωσία, Νότια Αφρική και Ινδονησία, με την αξία των εθνικών νομισμάτων να κατρακυλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
naftemporiki.gr