Αυτοσυγκράτηση Τσίπρα μπροστά στις αγορές

Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι το μήνυμα της ΔΕΘ θα ήταν πλέον κομβικό στο οικονομικό πεδίο
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 12:49
UPD:13:29
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής δεν είναι πράγματι οι αγορές. Δεν θα τις αγνοήσουμε. Αλλά θα τους δείξουμε τον εναλλακτικό δρόμο που θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν. Διότι εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτές θα χορεύουν. Δεν θα παίζουν αυτοί τον ζουρνά για να χορεύουμε εμείς σε όποιον σκοπό αυτές θέλουν», έλεγε ο κ. Τσίπρας από τη θέση της αντιπολίτευσης.

«Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τις παροχές που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ. Τι οδήγησε στις μάλλον μετριασμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη θα διαμόρφωνε σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στην οικονομία και τις αγορές. Το τελευταίο διάστημα ήταν έκδηλη η αγωνία για τη στάση της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πεδίο, στη φάση της μετα-προγραμματικής περιόδου.

Οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, εν μέσω ενός κλίματος έντονης παροχολογίας, γεγονός που αποτυπώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο, που έχασε τις 700 μονάδες, όσο και στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς, που ξεπέρασε το 4,5%, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούν και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.  

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά τα σενάρια που εκτείνονταν από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μέχρι την πλήρη κατάργηση των capital controls σε δύο δόσεις. Τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν στοχευμένα και μάλλον συγκρατημένα στον πυρήνα τους.

Κυρίως, ιδιαίτερα προσεκτικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός ως προς τη στάση της κυβέρνησης στα μέτρα που η ίδια ψήφισε, για την περικοπή των συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020, καθώς απέφυγε ρητές δηλώσεις ή έστω υπονοούμενα περί μονομερών ενεργειών το επόμενο διάστημα απέναντι στους θεσμούς. Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε και στο ζήτημα του κατώτατου μισθού. Διεμήνυσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και πως η όποια προσαρμογή πολιτικής θα εντάσσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Η μέχρι αυτήν την ώρα θετική αντίδραση της αγοράς εκ του αποτελέσματος έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση κατάρτισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού με τρόπο καθησυχαστικό για τους επενδυτές και παρατηρητές της ελληνικής οικονομίας, η οποία παρά τη λήξη του τρίτου προγράμματος δεν έχει καταφέρει να πείσει για τη βιωσιμότητα της ισχνής άλλωστε ανάκαμψης του ΑΕΠ - εξ ου και το απαγορευτικό επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού κράτους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Εξάλλου, μετά την τυπική λήξη του μνημονίου και μάλιστα σε προεκλογικό έτος για τη χώρα, οι θεσμοί -επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα- ανησυχούν για πισωγύρισμα του πολιτικού συστήματος στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα