Ε.Ε.: Μείωση στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας από το εξωτερικό

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 10:11

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή προχώρησε σε τροποποιήσεις των προτεινόμενων κανονισμών για τη μείωση του κόστους χρήσης κινητών τηλεφώνων στο εξωτερικό -ώστε να αντιμετωπίσει τους προβληματισμούς των ρυθμιστικών αρχών- αναλυτές όμως υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία ορισμένων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Η πρόταση της Ευρωπαίας επιτρόπου Κοινωνίας της Πληροφορίας και ΜΜΕ, Βιβιέν Ρέντιγκ, βρίσκεται σε τελικό στάδιο συζητήσεων προτού υποβληθεί επισήμως τον επόμενο μήνα, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να έχουν τον τελικό λόγο.

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς πρωτοβουλίες των Βρυξελλών τα τελευταία χρόνια, η οποία αποσκοπεί στο να θέσει ένα τέλος σε ένα σημαντικό «σκόπελο» για τους ταξιδιώτες: μεγάλες χρεώσεις για κλήσεις κινητής τηλεφωνίας από το εξωτερικό.

Vodafone, Deutsche Telekom και άλλοι operators κινητής τηλεφωνίας έχουν μειώσει σημαντικά τα τέλη κλήσεων περιαγωγής (roaming), δηλαδή την επιπρόσθετη επιβάρυνση για τις κλήσεις που δέχεται ή πραγματοποιεί ο χρήστης στο εξωτερικό.

Το μέγιστο, ακαθάριστο κόστος περιαγωγής για μια αστική κλήση μπορεί να ορισθεί στο διπλάσιο του κόστους τερματισμού (mobile termination rate), σε εθνικό επίπεδο.

Το κόστος τερματισμού (mobile termination rate) είναι το κόστος που χρεώνει ένας operator σε άλλον, σε περίπτωση που ο πελάτης χρησιμοποιήσει διαφορετικό δίκτυο. Αρχική πρόθεση της Κομισιόν ήταν να τεθεί μια ενιαία χρέωση τριάντα σεντ (37 σεντ δολαρίου) και για τους δύο τύπους κλήσεων (εισερχόμενες-εξερχόμενες).

Εκείνοι που θα επωφεληθούν είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Βόρεια Ευρώπη, τα δίκτυα των οποίων χρησιμοποιούν ταξιδιώτες προς τη Νότια Ευρώπη. Οι εταιρείες υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Νότια Ευρώπη αναμένεται να επηρεασθούν αρνητικά, καθώς θα εξασφαλίζουν λιγότερα έσοδα από ό,τι σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα