Credit Agricole: Προσφορά 3,1 δισ. ευρώ για το 100% της Εμπορικής

«Η μεγαλύτερη ξένη επένδυση μέχρι στιγμής στην Ελλάδα»
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 11:14
UPD:12:13

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 23,50 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής Τράπεζας κατέθεσε αιφνιδιαστικά η Credit Agricole. Η προσφορά αποτιμά την Εμπορική στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρόταση είναι ανώτερη κατά 0,3% ως προς την τιμή της μετοχής της 9η Ιουνίου 2006, ύψους 23,44 ευρώ, και κατά 0,6% ως προς τη μέση χρηματιστηριακή τιμής της μετοχής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι και την 9η Ιουνίου.

Η πρόταση θα χρηματοδοτηθεί από υπάρχοντα διαθέσιμα της Credit Agricole SA σε μετρητά.

Σύμφωνα με την Credit Agricole, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και θα ενισχύσει τα κέρδη της ανά μετοχή (EPS) εντός δύο ετών.

Σημειώνεται ότι η γαλλική τράπεζα κατέχει σήμερα ποσοστό 8,9% της Εμπορικής.

Η περίοδος αποδοχής της πρότασης αναμένεται να διαρκέσει από τα τέλη Ιουνίου του 2006 έως τις αρχές Αυγούστου του 2006.

Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Credit Agricole ενεργεί η Morgan Stanley.

Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση Τύπου για την πρόταση.

Επιχειρηματικό σχέδιο

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Credit Agricole, η Εμπορική είναι και θα παραμείνει μια ελληνική τράπεζα, επικεντρωμένη στην εγχώρια καθώς και στις γειτονικές αγορές, υπό την υποστήριξη ενός από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους. Το όραμα της Credit Agricole είναι να διατηρήσει δυνατά τα θεμέλια της Εμπορικής στην Ελλάδα αξιοποιώντας το δυναμικό της και επωφελούμενη από την τεχνογνωσία του ομίλου της Credit Agricole.

Στόχος της γαλλικής τράπεζας, όπως επισημαίνεται, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της δημιουργίας υποδομής για διαρκή ανάπτυξη, της αποτελεσματικότερης διαχείρισης κινδύνων, της παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πελάτες, της βελτίωσης της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού και της εφαρμογής πειθαρχημένης προσέγγισης ως προς τον έλεγχο του κόστους.

Διοίκηση και εργαζόμενοι

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Credit Agricole εκτιμά τους εργαζόμενους, την επιχειρηματική φήμη και το δίκτυο της Εμπορικής. H Credit Agricole θα εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση της διοίκησης της τράπεζας συνεισφέροντας στην εμπειρία της καθώς και για τον εμπλουτισμό της ήδη σημαντικής τεχνογνωσίας του εργατικού δυναμικού της εν γένει».

Xρονοδιάγραμμα

Θα υπάρξει περαιτέρω ανακοίνωση για το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, μόλις το έγγραφο της δημόσιας πρότασης εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Credit Agricole εκτιμά ότι το Πληροφοριακό Δελτίο θα έχει εγκριθεί από την Ε.Κ. έως το τέλος Ιουνίου 2006 και ότι θα δημοσιευθεί εντός τριών ημερών από την εν λόγω έγκριση.

Δηλώσεις του προέδρου της C.A.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί μια φιλική προσέγγιση. Διενεργείται εξ ολοκλήρου σε μετρητά και απευθύνεται προς όλους τους μετόχους της Εμπορικής. Θα είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ξένη επένδυση στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική αγορά και στις προοπτικές της», δήλωσε ο πρόεδρος της Credit Agricole, Rene Carron.

«Επιπλέον, αυτή η συναλλαγή είναι απολύτως σύμφωνη με τη στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης, η οποία ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2005 και συνάδει με όλα τα κριτήρια που έχουμε θέσει σε σχέση με τις εξαγορές μας. Ως στρατηγικός μέτοχος της Εμπορικής από το 2000, προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Εμπορική με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση των δραστηριοτήτων της», πρόσθεσε.

Η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας άνοιξε με άνοδο 4,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα