Υποχώρησαν οι τιμές των μετάλλων στο Λονδίνο

Καθώς ανησυχία επικρατεί για την αύξηση των επιτοκίων
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 12:12

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές των μετάλλων στο Λονδίνο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει ο χαλκός, που υποχώρησε για έκτη ημέρα σε σύνολο επτά, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η αύξηση των επιτοκίων ενδέχεται να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη. Πτωτικά επίσης κινήθηκε το νικέλιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το ασήμι.

Ο χαλκός έχει σημειώσει απώλειες 19% από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχε αναρριχηθεί το μέταλλο πριν από ένα μήνα. Η μείωση στα πολύτιμα και τα μη πολύτιμα μέταλλα καταδεικνύει το τέλος του ράλι των τιμών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής μέσα σε πέντε δεκαετίες. Οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρώπη, την Ινδία και τη Ν. Κορέα, αύξησαν την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια, με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει κι αυτή τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της στις 29 Ιουνίου.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, υποχώρησε έως 290 δολ., ποσοστό 4,1%, φθάνοντας στα 6.750 δολ. ο τόνος σήμερα και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Απριλίου. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται για καλώδια και σύρματα, διαπραγματεύθηκε στα 6.965 δολ. ο τόνος στις 9:06 π.μ., τοπική ώρα. Τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, ο χαλκός σημείωσε απώλειες 11%.

Στις 8 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αύξησε τα επιτόκια για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες. Την ίδια ημέρα η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας έκανε το ίδιο και ακολούθησαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής Τουλάχιστον τέσσερις αξιωματούχοι της Fed, είπαν την εβδομάδα που πέρασε ότι ανησυχούν για τον πληθωρισμό.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν κάτω από τα 600 δολ. η ουγγιά για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, καθώς η ισχυροποίηση του δολαρίου και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων, περιόρισαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως επένδυση.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε έως 12,87 δολ. η ουγγιά, ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 591,38 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε στα 593,40 δολ. η ουγγιά στις 9:08 π.μ. στο Λονδίνο.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων στο London Metal Exchange, το νικέλιο υποχώρησε 230 δολ., ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 18.900 δολ. ο τόνος, το αλουμίνιο σημείωσε απώλειες 25 δολ., ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 2.475 δολ. και ο μόλυβδος υποχώρησε 10 δολ., ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 1.010 δολ. ο τόνος.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των μεταλλουργιών. Οι μετοχές της Anglo American Plc, της δεύτερης σε μέγεθος μεταλλουργίας στον κόσμο, υποχώρησαν 75 πένες, ποσοστό 3,9%, φθάνοντας στις 1.868 πένες η μία στις 8:53 π.μ. στο Λονδίνο και οι μετοχές της μοναδικής σκανδιναβικής εταιρείας παραγωγής χαλκού, Boliden AΒ, υποχώρησαν 6,6%, φθάνοντας στις 105,5 κορώνες η μία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα