Market Beat: Η πτώση των αναδυόμενων αγορών περνάει και από την Αθήνα

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 15:57
UPD:15:59
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το δολάριο, θεωρούμενο ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, λόγω της κατάταξής του ως αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως, επωφελήθηκε γενικά από τις εμπορικές αβεβαιότητες. Έχει κερδίσει 8% από το τέλος Μαρτίου, με τα νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές να σφυροκοπούνται.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις στην Αργεντινή και την Τουρκία έχουν προκαλέσει αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές, ενώ στην Ινδονησία η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε σε παρεμβάσεις πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες για να εμποδίσει την πτώση του νομίσματος της ρουπίας.

Ένας δείκτης των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σταμάτησε κοντά στα χαμηλά των 15 μηνών μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες έντονων μειώσεων. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν για περαιτέρω απώλειες καθώς οι επενδυτές δεν έβλεπαν πλέον την Αργεντινή, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική ως μεμονωμένες περιπτώσεις. Ανησυχούν επίσης για τον αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού των ΗΠΑ και των επιτοκίων στις υπερχρεωμένες ασιατικές οικονομίες.

Ο δείκτης μετοχών (έμμεσος ελεγκτής της κεφαλαιακής επάρκειας) των αναδυόμενων αγορών  ο MSCIEF έχει καταρρεύσει τον περασμένο μήνα, υποχωρεί για έξι διαδοχικές συνόδους και μάλιστα πάνω από 3% αυτή την εβδομάδα. Οι αναλυτές της Capital Economics πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω πτώσεων.

Η θέση μας από χθες το πρωί ήταν πως υπήρχε περίπτωση να αντιδράσουν οι τιμές των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς, γιατί κανένας δεν περίμενε να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον ικανό να αλλάξει την τάση των ημερών. Ωστόσο αρκετοί εγχώριοι αναλυτές υποστήριξαν ότι οι μετοχές των τραπεζών είχαν βρεθεί σε τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μία αντίδραση.

Όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, είχαμε πάλι την άνοδο που προκαλεί κάθε μέρα στο πρώτο ημίωρο ή ώρα, η ομάδα των θεσμικών που κινείται αμυντικά, έναντι των πιέσεων που κυριαρχούν καθημερινά μετά το πρώτο τίναγμα. Τότε έχουμε και την εγγραφή μέγιστου μέρας.  Χθες εμφανίστηκε στις 11:09 και ήταν πάνω από τις 714 μονάδες, αλλά μετά επήλθε η συνήθης κυριαρχία των πωλητών και στις 12:53 ή μετά από μια ώρα και ένα τέταρτο σημειώθηκε χαμηλό πρώτου μέρους στις 701,55. Μέχρι εκεί όλα έγιναν σαν γνήσιο αποτύπωμα της πορείας των τιμών των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Το ερώτημα συνεργατών ήταν αν θα επαληθευόταν μια εκτίμησή μας, στο πρωινό σχόλιο για το ΧΑ, πως αν η αγορά έχει και άλλο δρόμο για υποχώρηση, τότε θα εμφανιζόταν μια ανοδική αντίδραση ενδιάμεσα. Και αφού δεν την περίμενε κανένας, πιθανά θα προέκυπτε χθες ξαφνικά. Αν δεν ήταν τόσο καθαρή η κάθοδος στις αγορές της Ευρώπης, νομίζουμε πως η άνοδος από τον πυθμένα (701) στις 711 μονάδες (όπου ο ΓΔ έγραψε κορυφή στις 14:40 και στις 14:57) θα είχε συνέχεια. Βέβαια όταν διαπιστώθηκε η αδυναμία για κατοχύρωση επιπέδων ψηλότερα από τις 710 το ξεπούλημα θέσεων πήρε διαστάσεις και τα οριακά κέρδη έγιναν απώλειες που κατέληξαν στο -2%.

 Μετά και την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροίζει απώλειες -17,28%. Ο δείκτης μετοχών MSCI Αναδυόμενων Αγορών σημειώνει καθοδική κίνηση για έκτη μέρα, στην πιο απότομη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων. Διενεργήθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ, όπως γνωστοποιεί ο ΟΔΔΗΧ με ανακοίνωσή του. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,65%, όπως στην προηγούμενη έκδοση.

Από τις μετοχές του 25άρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Δεν εμφάνισαν θετική μεταβολή σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤΚ. Μέσω των δημοπρασιών για την τιμή κλεισίματος, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ και ΓΡΙΒ.

Με βάση την στατιστική προϊστορία, πυθμένας για τον δείκτη των τραπεζών είναι οι 604 μονάδες, από το Νοέμβριο πέρυσι. Ήτοι, υπάρχει ακόμα δρόμος για κάθοδο. Αυτό συνεπάγεται υποχώρηση του 25άρη από τα τρέχοντα επίπεδα, ώστε να δει τιμές κάτω από τις 1830 μονάδες. Τιμές που ανάγουν σε συνόδους του περυσινού Νοεμβρίου αν επιμείνει η πτώση τότε θα μιλάμε για επιστροφή στα επίπεδα τιμών του Απριλίου του 2017. Το διεθνές κλίμα δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο μέσα στη βδομάδα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι αγοραίοι έχουν… αυτιά. Άκουσαν λοιπόν τον Ματέο Σαλβίνι της Ιταλίας να δηλώνει πως η Ρώμη θα προσπαθήσει «να είναι καλή» αναφορικά με το σεβασμό στους κανόνες της ευρωζώνης για τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών. Για αυτό, μέσα στη γενικευμένη πτώση των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, είχαν την αγορά του Μιλάνου σε άνοδο, στηριγμένη στον τραπεζικό κλάδο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ    

Με μικτά πρόσημα έκλεισε την Τετάρτη το χρηματιστήριο της Wall Street. Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στον τεχνολογικό κλάδο μετά τις καταθέσεις κορυφαίων στελεχών του Facebook και του Twitter στο Κογκρέσο.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 22,51 μονάδων (+0,09%), στις 25.974,99 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν εταιρείες τεχνολογίας, έκλεισε αντίθετα με πτώση 96,07 μονάδων (–1,19%), στις 7.995,17 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 8,12 μονάδων (–0,28%), στις 2.888,60 μονάδες.

Ενδεικτικά, η μετοχή του Twitter υποχώρησε 6%, του Netflix 6,3%, του Facebook 2,6%, και της Amazon 2,4%.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Καναδά για την αναμόρφωση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επιβάλλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δις δολαρίων, κλιμακώνοντας την ένταση με το Πεκίνο.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+1,7%) και 3M Co (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa (-3,3%) και Microsoft (-2,9%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,89%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.383,28 μονάδες με πτώση -1,00%. Στο Παρίσι οCAC40 έκλεισε στις 5.260,22 μονάδες με πτώση -1,54%.

Στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI έκλεισε στις 8.868,86 μονάδες με πτώση -0,93% και στη Φρανκφούρτη ο DAX30 στις 12.040.46 μονάδες κινούμενος πτωτικά κατά -1,39% και ο EuroStoxx50 έκλεισε στις 3.315.62 μονάδες με πτώση -1,30%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,09% στις 375,68 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,79% στις 9.302,30 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε απώλειες μόλις 0,09% στις 20.581,78 μονάδες.

Οι πιέσεις ασκήθηκαν στις αγορές του ευρώ παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, διευρύνοντας μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης.

Ο σύνθετος PMI για την ευρωζώνη, ο οποίος περιλαμβάνει τους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 54,5 μονάδες τον Αύγουστο από 54,3 μονάδες τον Ιούλιο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχυόταν +0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,1624 από 1,1583 δολάρια την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Μεγαλώνουν οι όγκοι και με μεγάλο πτωτικό βηματισμό οδηγούν οι Τράπεζες

Στην τρίτη συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πτωτική τάση και κίνηση σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, με εγγραφή ως κατώτερου μέρας και τιμής κλεισίματος χαμηλότερα από τις 700  μονάδες. Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την μέγιστη θετική μεταβολή (+0,60%) 10 λεπτά μετά τις 11:00 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 714,48 από 727,68 την Τρίτη. Ενώ μετά το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ορίστηκε (17:10) το ελάχιστο όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 696,09 από 708,27 μονάδες την προηγούμενη.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και δεν ορίστηκε ποτέ. Είχαν αποφασίσει  να κάνουν την προσπάθεια για άνοδο οι θεσμικοί και αποτρέψανε τις μεγάλες απώλειες (-1,23%) λίγο πριν τις 13:00 με την εμφάνιση αντίδρασης που οδήγησε σε θετική μεταβολή στο ξεκίνημα για το δεύτερο μέρος. Ήταν όμως τελικά περισσότερο ισχυροί οι συντονισμένοι στο πνεύμα των συναλλαγών στην ευρωζώνη. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης με σημαντικό αποτέλεσμα.

Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 708,04 με προηγούμενο κλείσιμο στις 710,24 ήτοι με πτωτικό χάσμα 2,2 μονάδων. Μετά ακολούθησε υπεροχή στο ενδιαφέρον για αγορές με νευρικότητα με μέτριους όγκους και στο πρώτο 40λεπτο ήρθε το ανώτερο ημέρας. Αφού συμπληρώθηκε ο χρόνος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε και το ελάχιστο. Ο Μέσος όρος κινήθηκε με σημαντικές απώλειες κάτω από τις 700 μονάδες στο τελευταίο ημίωρο. Και κάτι ανάλογο συνέβη στις αγορές της ευρωζώνης. 

Τη σύνοδο σφράγισε το υψηλότερο της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον που αφορούσε κατά 5,838 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, με εμφάνιση αρνητικού πρόσημου στους δείκτες ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση ενισχύθηκε αρκετές (ως 11) μονάδες βάσης, περνώντας πάνω από το 4,60% αλλά έκλεισε στο 4,55%.

Ήταν σύνοδος με συχνές εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 696,09 μονάδες, ήταν 4 κάτω από το ως την Τρίτη 4/8 κατώτερο τρέχοντος έτους. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με καθοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και ηπιότερη πτωτική κίνηση κατόπιν. Έξω όπως και εδώ, πάντα υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 696 που ήταν 0 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 18,4 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής.

Ήταν μια σύνοδος με ανάλογο (18,4 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 19,4 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 50,148 από 51,108 δις ευρώ. Τέσσερα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,01%, ΕΛΠΕ +2,09%, ΤΕΝΕΡΓ +0,99%, και ΜΟΗ +0,75%, και 20 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,56% από -5,87%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,34% από -6,32%, η ΕΤΕ στο -6,70% από -7,23%, ΕΥΡΩΒ -4,96% από -3,42% και την ΠΕΙΡ στο -3,58% από -6,61%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή -1,44% από -0,31%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 5) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 17) και ένα τη ΣΑΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,99% και έφθασε στις 696,09 από 710,24 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1823,11 από 1868,50 μονάδες με μεταβολή -2,43%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν υπολογίσιμα προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πάνω στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,570 από 51,256 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,838 από 1,098 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 61,522 από 48,058 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,554 από 1,409 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 31 από 32 των καθοδικών 60 από 65 και 26 από 18 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Το καθοδικό βήμα του 25άρη επηρεάζει τους όγκους

Στην τρίτη σύνοδο του Σεπτέμβρη, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη με περίοδο ανοδικής κίνησης από τις 12:58 ως τις 14:56. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1863,19 μονάδες με πτωτικό χάσμα 5,3 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 1877,53 ήρθε στις 10:45. Το ελάχιστο ήταν οι 1823,11 και σημειώθηκε στις δημοπρασίες. Οι θεσμικοί στις 17:00, τον άφησαν στις 1837,71 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 1823,11 με μεταβολή -2,43%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 19,819 εκατ. ευρώ.

Για την κυρίαρχη σειρά στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 2637 συμβόλαια με ανώτερο τις 1875,50, κατώτερο τις 1812,00 και τελευταίες πράξεις στις 1821,50 από 1871,25 μονάδες την προηγούμενη. Διακινήθηκαν επίσης 398 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1874,25 μονάδες και κατώτερο τις 1511,75. Οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1820,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την νέα κυρίαρχη σειρά (Σεπτεμβρίου), ήταν 8437 από 7842 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 500 από 421 ΣΜΕ.

Οι εγχώριοι παράγοντες υποστήριξαν από τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, πως η επιβεβαιωμένη απώλεια των 666 μονάδων, προκάλεσε ερωτήματα για το αν θα κρατήσει την αμέσως επόμενη στήριξη στις 642 μονάδες. Αυτός στις 17:00 είχε αναρριχηθεί στις 644,33 (-3,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 637,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες -4,56%. Στην περίπτωση μιας ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 686 και 698 μονάδες, όμως για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 776 μονάδων.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Μεταξύ των 'συμπληγάδων' Ιταλίας – Τουρκίας συνεχίζει να ασφυκτιά η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά και η Αγορά ομολόγων. Η κλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου έως και 4,649%, σε αντίθεση με την αποκλιμάκωση των Ιταλικών αποδόσεων αλλά και την σταθεροποίηση της Τουρκικής Λίρας, είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα.

Οι εκροές επενδυτικών κεφαλαίων από τις Αναδυόμενες Αγορές, σε συνδυασμό με τις κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στις Γείτονες Χώρες, αλλά και την διόρθωση των Διεθνών Αγορών, βρήκαν ως εύκολο "θύμα" τον Τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας τον σε χαμηλά 10μήνου. Διαγραμματικά η διόρθωση στην πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη δεν κατάφερε καν να φτάσει στο τεχνικό όριο των 750 μονάδων, που είχε τεθεί την προηγούμενη εβδομάδα, “φρενάροντας” στις 744 μονάδες.

Η νέα κρούση με τις 700 μονάδες έδειξε τις αντοχές του Δείκτη, επισημαίνοντας ότι ο 25ρης έχει κάνει ήδη νέο χαμηλό από τις 22/8. Τέλος, ο Τραπεζικός δείκτης οδεύει προς τις 600 μονάδες, όπου και συναντά σημαντικότατες στηρίξεις, όπως αυτή της βαρύνουσας ΑΛΦΑ στα 1,32 ευρώ. Η τεχνική εικόνα μετά και την σημερινή πτώση, παρουσιάζει κάποια σημάδια δυναμικής, καθώς είναι εμφανείς θετικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές, αφήνοντας υπόνοιες για κάποιου είδους αντίδραση.

Η κύρια τάση βέβαια θα παραμένει πτωτική, όσο η Αγορά δίνει κλεισίματα κάτω από τις 790 μονάδες, με τους "short" να έχουν το πάνω χέρι, όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται χαμηλότερα των 744 μονάδων. "Επιβεβαιωμένη απώλεια των 700 μονάδων Γενικού Δείκτη, θα στρέψει τα φώτα στην επόμενη και ιδιαίτερα σημαντική στήριξη των 657 μονάδων, όπως και είχε επισημανθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν για την έκτη διαδοχικά σύνοδο σήμερα Πέμπτη 6/9, καθώς υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου και ενισχύθηκε ο χρυσός ως ασφαλές καταφύγιο, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να κλονίζεται από τις αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές και τις ανησυχίες για ενδεχόμενη σοβαρή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία υποχώρησε -0,4% για να φτάσει στο χαμηλότερο από τα μέσα Αυγούστου. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,41%, ενώ οι δείκτες Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας υποχώρησαν περισσότερο από -1,1% ο καθένας.  Ο δείκτης των blue-chip της Κίνας CSI300 υποχώρησε 0,57%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,25%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα