Έχασε τις 700 μονάδες το Χ.Α.

Σε χαμηλά Απριλίου 2017 βρέθηκε ο γενικός δείκτης - Στο 4,55% ανήλθε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 09:35
UPD:09:36
Nikos Libertas / SOOC

Από την έντυπη έκδοση 

Διατηρήθηκαν και χθες οι πιέσεις σε ομόλογα και Χρηματιστήριο, που όπως φαίνεται αλληλοεπηρεάζονται και δύσκολα θα αυτονομηθούν οι πορείες τους, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Κάτω από τις 700 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης, επίπεδα στα οποία είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2017.

Πιο συγκεκριμένα, ο βασικός δείκτης τερμάτισε στα χαμηλά της ημέρας και συγκεκριμένα στις 696,09 μονάδες, μειωμένος κατά 1,99%, ενώ 4,56% έχασε αυτός των τραπεζών κλείνοντας στις 637,08 μονάδες. Η αγορά κινήθηκε πτωτικά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση καταγράφοντας συνολικές απώλειες 6,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στη διάρκεια των πέντε τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων σημειώνει συνολικές απώλειες 17,28%.

Όσο διαρκούν οι πιέσεις στα assets των Αναδυόμενων Αγορών, αλλά και στα Ελληνικά ομόλογα, δεν υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην εικόνα του Τραπεζικού δείκτη, αλλά κίνηση και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

«Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η νέα "επίδειξη δύναμης" από πλευράς πωλητών αιφνιδίασε αρνητικά τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι στις πρωινές τους εκτιμήσεις έσπευδαν να επισημάνουν την "υπερπουλημένη" εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό και την αυξημένη πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, αν βεβαίως στην κίνηση αυτή συνηγορούσαν και οι Ευρωπαϊκές Αγορές, κάτι που δεν έγινε» σχολίαζε χθες το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος Αχεπευ, συμπληρώνοντας ότι «η αίσθηση ότι η ελληνική αγορά είναι υπερπουλημένη διαμορφώνει προϋποθέσεις για μια ανοδική αντίδραση στη σημερινή συνεδρίαση, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπ' όψιν τη βεβαρημένη τεχνική εικόνα, που προϊδεάζει για σύντομη διάσπαση του ορίου των 700 μονάδων, στον βαθμό που δεν σημειωθούν ουσιαστικές αλλαγές των δεδομένων».

Πιέσεις στα ομόλογα
Mε αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι πιέσεις στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τις αποδόσεις να κλιμακώνονται αργά αλλά σταθερά στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Η αρχή έγινε από την Ιταλία και τις αντιφατικές δηλώσεις για τις κρατικές δαπάνες και την επιβάρυνση που θα έχουν στον προϋπολογισμό του 2019. Παρότι όμως κορυφαίοι Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει από την αρχή της εβδομάδας να «μαζεύουν» τις δηλώσεις τους, δίδοντας ανάσα στις τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, η προσπάθεια σταθερότητας δεν έχει μεταφερθεί και στην ελληνική αγορά. 

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και έντονες κινήσεις, καθώς άρχισε με πωλήσεις και έκλεισε με αγορές, με την τάση όμως των αποδόσεων να παραμένει σαφώς ανοδική. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ξέφυγε ενδοσυνεδριακά πάνω από το 4,6%, για να κλείσει ωστόσο λίγο χαμηλότερα, στο 4,55%, με το spread στις 440 μονάδες βάσης. Οι πιέσεις συνεχίζονται και στους βραχυπρόθεσμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 1,03% και 3,5%, ενώ το επταετές είδε την απόδοσή του στο 4,09%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα