Λήψη διαρθρωτικών μέτρων ζητά η Ε.Ε.

Ισχυρή η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 18:31

H ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από ισχυρή ανάπτυξη και πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική σύγκλιση με τις άλλες οικονομίες της ΕΕ. Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στην ΕΕ, που υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη αποτέλεσε ένα «θετικό σοκ εμπιστοσύνης» για την ελληνική οικονομία, με τα επιτόκια να έχουν σημειώσει σταθερή μείωση από το 1999 και να είναι της τάξης του 2% σήμερα. Τα ποσοστά αυτά είναι από τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών και είχαν θετική επίπτωση στις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση, επισημαίνει η Επιτροπή στην έκθεσή της.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναφέρεται στις πρόσφατες εαρινές οικονομικές της προβλέψεις, στις οποίες επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κινηθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, για να φτάσει το 3,5% το 2007. Αυτή η εκτίμηση της ΕΕ έχει ως υπόθεση εργασίας ότι ο προϋπολογισμός του 2007 θα είναι σε γενικές γραμμές ο ίδιος με αυτόν του 2006, κάτι που, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, δεν πρόκειται να συμβεί.

Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά ότι η λήψη διαρθρωτικών μέτρων είναι αναγκαία και ότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα παραμείνει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μόνιμη βάση κάτω από το 3%. Παράλληλα, η Επιτροπή, αφού αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης, επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί πρόσθετη έμφαση στον έλεγχο των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, κάνοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, αναφορά στην ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι εάν δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για τη διόρθωση των αιτίων που έχουν προκαλέσει ορισμένες δημοσιονομικές ανισορροπίες (ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν τις δαπάνες), τότε ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις και στο έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου, το οποίο, όπως εκτιμά, αντανακλά την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η Επιτροπή εκτιμά, τέλος, στην έκθεσή της ότι προκειμένου να ενισχυθούν στην Ελλάδα η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αύξησης της εγχώριας αποταμίευσης και συνολικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα