Στο 1,4 δισ. ευρώ θα αυξηθούν φέτος τα clawback - rebate

Φαρμακευτικές: Τι συνεπάγεται η διογκωμένη δαπάνη για φάρμακα
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 08:28
UPD:08:29

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Ανεξέλεγκτα φαίνεται να κινείται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των νοσοκομείων, γεγονός που κάνει τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών να αναθεωρούν τον τελικό «λογαριασμό» των clawback και rebate για το 2018 στο 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό της υπέρβασης διαμορφώθηκε στα 278 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 έναντι 219 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο του 2017, ενώ το νοσοκομειακό φάρμακο δείχνει να ξεφεύγει σε επίπεδα των 161 εκατ. ευρώ έναντι 91 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με κύκλους της φαρμακευτικής αγοράς, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης, το clawback εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος τουλάχιστον στα 605 εκατ. ευρώ στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ στα νοσοκομειακά θα κινηθεί στα 330 με 350 εκατ. ευρώ (μαζί με το rebate).

Συνυπολογίζοντας δε και τα σχετικά εξωνοσοκομιακά rebate, ο λογαριασμός φαίνεται να κλείνει στο 1,4 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας, κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, ξεκινώντας από το 2019, προγραμματίζει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά κατά το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Οι υπολογισμοί δείχνουν αύξηση της τάξης των 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα διατεθούν για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη, η οποία περιορίζεται σε 1,945 δισ. ευρώ φέτος, και τα άλλα μισά στη νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη, που έχει όριο τα 550 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει την όσο το δυνατόν χαμηλότερη επιβάρυνση των ασθενών σε δαπάνες για φάρμακα.

Οι σκέψεις στρέφονται όχι μόνο στη μηδενική συμμετοχή των ασθενών όταν επιλέγουν γενόσημο, αλλά και στην επέκταση της μηδενικής συμμετοχής στους ανασφάλιστους, καθώς και στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την απαλοιφή της συμμετοχής όσων τα εισοδήματα είναι χαμηλά.

Μέχρι στιγμής τίποτα ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, όμως οι σκέψεις αυτές συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, στη σύσκεψη της οποίας παρατέθηκαν μια σειρά δεδομένα που ανησύχησαν τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η φαρμακευτική δαπάνη έχει αναγνωριστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι είναι ανεπαρκής για την κάλυψη του πληθυσμού, όμως στη συνεδρίαση έγιναν εκτιμήσεις για τις υπερβάσεις που παρατηρούνται.

Έτσι, η καθολική κάλυψη του πληθυσμού φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους ανασφάλιστους, των οποίων η δαπάνη κάλυψης για φαρμακευτική περίθαλψη εκτιμάται ότι θα κλείσει στο τέλος της χρονιάς στα 250 εκατ. ευρώ.

Rebate 25%

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του καθεστώτος επιβολής rebate 25% για την είσοδο ενός νέου φαρμάκου σε καθεστώς αποζημίωσης.

Είναι γεγονός ότι η εξοικονόμηση από το συγκεκριμένο μέτρο δεν ξεπέρασε σε ετήσια βάση τα 8-9 εκατ. ευρώ. Φαίνεται ότι οι εταιρείες δεν αρνήθηκαν λόγω του rebate αυτού να φέρουν νέα φάρμακα, όμως αυτά ήταν σε περιορισμένες ποσότητες. Έτσι μάλλον θα μειωθεί το εν λόγω rebate και φυσικά η όποια υπέρβαση υπάρχει από τα νέα φάρμακα θα καλυφθεί από το clawback.

Το υπουργείο προσπαθεί να μειώσει τις διαδικασίες αυτές και τα μέτρα ενεργοποιώντας την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται άμεσα. Βέβαια και εδώ οι φαρμακευτικές ζητούν διευκρινίσεις που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία λειτουργίας, όπως το πώς θα  αξιολογούνται οι υπάρχουσες δραστικές ουσίες στον θετικό κατάλογο, το είδος της συμφωνίας η οποία θα προκύψει ως συνέπεια της διαπραγμάτευσης, καθώς και το ποιοι θα την υπογράφουν κ.λπ.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα