Τραπεζικό βαρίδι στο Χ.Α., στο κόκκινο και τα ομόλογα

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 14:15
UPD:14:16
Eurokinissi/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Συνέχεια στις ρευστοποιήσεις έχουμε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ νέες πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα, αν και η αξία των συναλλαγών έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στην ΗΔΑΤ.

Τα στοιχεία για την επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας και τις άκρως απογοητευτικές επιδόσεις στο κρίσιμο μέτωπο των επενδύσεων, σε συνδυασμό με ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενου γεωπολιτικού ρίσκου και αβεβαιότητας, οδηγούν σε φυγή τους «ταύρους». 

Στο στόχαστρο των πωλητών στο Χ.Α. βρίσκονται και σήμερα, Τρίτη, όπως και χθες οι τράπεζες. Λίγο μετά τις 14:00 μμ ο Γ.Δ υποχωρεί κατά 1,6% στις 715 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να κάνει «βουτιά» 3,8%. Νωρίτερα οι τράπεζες βρέθηκαν να υποχωρούν ακόμη και περισσότερο από 4%. 

Απώλειες 2,6% καταγράφει επίσης ο κλάδος του εμπορίου, ενώ και εκείνος των κατασκευών δέχεται σημαντικές πιέσεις, με πτώση 2,3%. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι από τους δείκτες του Χ.Α. μόνο εκείνος των πρώτων υλών κινείται σε θετικό έδαφος- αν και με οριακή άνοδο (0,1%). 

H αξία των συναλλαγών προσεγγίζει τα 23 εκατ. ευρώ. 

Στην αγορά ομολόγων η «βιώσιμη πρόσβαση» απομακρύνεται ημέρα με την ημέρα. Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς καταγράφει νέα άνοδο της τάξης του 0,38% στο 4,47%  σύμφωνα με το Bloomberg. Έχει ενισχυθεί σχεδόν 40 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, κατά τον οποίο έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για την Τουρκία και την Ιταλία, αν και παραμένει περίπου 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2017. 

Η νέα άνοδος των αποδόσεων σήμερα έρχεται πάντως κόντρα στην αισθητή βελτίωση του κλίματος για την Ιταλία. Στον απόηχο δηλώσεων του Σαλβίνι ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε., οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παρουσιάζουν σήμερα αισθητή αποκλιμάκωση. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα