ΗΠΑ: Εμπόδιο αντί για ισχυρό χαρτί η οικονομία για τους Ρεπουμπλικάνους;

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 13:57
UPD:14:00
REUTERS/LUCAS JACKSON

Η ανάκαμψη είναι άνιση και περιοχές, που έδωσαν στις προεδρικές εκλογές την ψήφο τους στο Τραμπ χάρη στις υποσχέσεις για περισσότερες θέσεις εργασίας, παραμένουν μεταξύ των «ξεχασμένων».  

Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και πολλών ετών. Θα έπρεπε, λοιπόν, να είναι το ισχυρό χαρτί για τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου. Αυτό δεν συμβαίνει, όμως. Όπως εξηγεί σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, τα στοιχεία για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ υποκρύπτουν τις μεγάλες διαφορές στις οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των διαφόρων πολιτειών.

Η ανάκαμψη είναι άνιση και περιοχές, που έδωσαν στις προεδρικές εκλογές την ψήφο τους στο Τραμπ χάρη στις υποσχέσεις για περισσότερες θέσεις εργασίας, παραμένουν μεταξύ των «ξεχασμένων».  

Στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF), που επεξεργάστηκε η WSJ, δείχνουν ότι σε περιοχές, που σήμερα ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά η μάχη στις ενδιάμεσες εκλογές με τους Δημοκρατικούς θα είναι σκληρή, τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλότερα του γενικού ποσοστού της χώρας και οι ρυθμοί ανάπτυξης αρκετά χαμηλότεροι. Μεταξύ αυτών το Κάνσας και το Κεντάκι.

Από την πρώτη στιγμή, που ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε τον «πόλεμο» στους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, άλλωστε οικονομικοί αναλυτές εξηγούσαν ότι οι λεγόμενες «κόκκινες πολιτείες» είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων στην επιβολή αμερικανικών δασμών και αντιποίνων. 

Οι πέντε  πολιτείες, που στηρίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στη μεταποίηση, σε όρους απασχόλησης, είναι η Αλαμπάμα, η Ιντιάνα, η Άιοβα, το Μίσιγκαν και το Γουινκσόνσιν. Και οι πέντε ψήφισαν Τραμπ στις εκλογές του 2016. Ορισμένες εξ αυτών φιλοξενούν χαλυβουργίες, αλλά οι απασχολούμενοί τους σε εργοστάσια αυτοκινήτου και άλλες βιομηχανίες, που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο ως πρώτες ύλες, όπως και στον αγροτικό τομέα, που πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με αντίποινα, είναι πολύ περισσότεροι.

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται κέρδος 23 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ανακτήσουν τον έλεγχο του σώματος. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι σε 70 έδρες το αποτέλεσμα θα είναι οριακό. Οι 65 εξ αυτών σήμερα ελέγχονται από Ρεπουμπλικάνους.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα