Τυφώνας «σηκώνει» τις τιμές του πετρελαίου

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 12:21
UPD:12:24
REUTERS/Sergei Karpukhin

Μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την εκκένωση δύο πλατφόρμων άντλησης στον Κόλπο του Μεξικού, που προετοιμάζεται για το πέρασμα τυφώνα. 

Η Anadarko Petroleum ανακοίνωσε από το βράδυ της Δευτέρας ότι εκκενώνει και σταματά προσωρινά την παραγωγή σε δύο πλατφόρμες της στην περιοχή καθώς πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Γκόρντον, η οποία και αναμένεται να ενισχυθεί σε τυφώνα.

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τις επίμονες ανησυχίες για προβλήματα στην προσφορά, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και της αναταραχής σε Βενεζουέλα και Λιβύη, είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ να σκαρφαλώσει σήμερα πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι.

Στις 12:10 ώρα Ελλάδος το μπρεντ καταγράφει άνοδο 1,2% στα 79,15 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο. Στην αγορά της Νέας Υόρκης το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) ενισχύεται 1,8% στα 71,05 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι από μέσα Αυγούστου η τιμή του μπρεντ έχει ενισχυθεί περισσότερο από 10%, εν μέσω ανησυχιών για στενότητα προσφοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει μία απότομη ανατροπή του σκηνικού στην αγορά, με την ζήτηση να περιορίζεται δραστικά από τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, την Κίνα. 

Σε μία τέτοια περίπτωση θα είχαμε και ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα