Το ασφαλές καταφύγιο των... κινεζικών ομολόγων

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 11:42
UPD:11:46
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους εντάσεων και αβεβαιότητας, όπως η σημερινή, είναι γνωστά: γερμανικά κρατικά ομόλογα, γιεν και ελβετικό φράγκο. Ωστόσο την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο μαίνεται, οι ειδικοί προσδιορίζουν ως ελκυστικό καταφύγιο μία επένδυση, που λίγοι μάλλον είχαν κατά νου: τα κινεζικά ομόλογα. 

Σε έναν χρόνο κατά τον οποίο το κινεζικό χρηματιστήριο εμφανίζει μία από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως (με απώλειες της τάξης του 17%), το γιουάν δέχεται διαρκή πίεση έναντι του αμερικανικού δολαρίου και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας εντείνονται, είναι δυνατόν το κινεζικό χρέος να προβάλλει ως ελκυστική και δη ασφαλής επιλογή;  

Κι όμως τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές μπορούν να τα εμπιστευθούν, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία η Κίνα ανοίγει την αγορά της σε ξένα κεφάλαια, προκειμένου να δείξει ότι είναι κατά των «τειχών». 

Μέχρι στιγμής οι ξένοι επενδυτές κατέχουν μόλις το 7% των κινεζικών κρατικών ομολόγων, γεγονός που σημαίνει ότι οι ευκαιρίες για όσους το επιθυμούν είναι πολλές. 

H δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιτρέπει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ξένων επενδυτών μέσω ενός προγράμματος «σύνδεσης» με την ανεπτυγμένη αγορά του Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα έχουν ξεπεραστεί και τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη των κινεζικών κρατικών ομολόγων στον δείκτη αναφοράς Bloomberg- Barclays Global Aggregate- κάτι που πιθανότατα θα γίνει το 2019 και θα τονώσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα