Υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης σε 75.000 εργαζόμενους

Υπογράφηκε η επέκταση για 4 τομείς δραστηριότητας
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 09:34
UPD:09:34

Από την έντυπη έκδοση

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

Τέσσερις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν περίπου 75.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, απέκτησαν πλέον την ισχύ της γενικής υποχρεωτικότητας ως προς την εφαρμογή τους για όλους τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους. Με τις υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε χθες η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους εξής κλάδους: των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού και των πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μία κλαδική σύμβαση που έχει υπογραφεί από εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου μπορεί να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική για όλον τον κλάδο από τον υπουργό Εργασίας και άρα να ισχύει υποχρεωτικά και για τους εργοδότες/επιχειρήσεις που δεν την έχουν υπογράψει. Ο έλεγχος της προϋπόθεσης για το κατά πόσον μια κλαδική σύμβαση εργασίας καλύπτει το 51% των εργαζομένων του κλάδου διενεργείται από το ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Ήδη το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Αντιστοίχως θα ελέγχονται και όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής.

Εταιρικές vs κλαδικών

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από την αρχή του χρόνου στο σύνολο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί είναι συντριπτική η αριθμητική υπεροχή των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2018 έχουν υπογραφεί συνολικά έως σήμερα 155 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, έναντι μόνο 15 κλαδικών/ομοιοεπαγγελματικών και 8 τοπικών ομοιοεπαγγελματικών. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, θα συμβάλουν στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας: «Μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης προς τον κόσμο της εργασίας έγινε πράξη, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και τη συλλογική διεκδίκησή τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

ΓΣΕΕ

Με αφορμή την επέκταση των τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η κατάργηση μεγάλου μέρους μνημονιακών αντεργατικών διατάξεων αποτελεί την οφειλόμενη συμμόρφωση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης σε αποφάσεις εθνικών και διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που έχουν πετύχει από το 2010 και μετά η ΓΣΕΕ, όπως και άλλα συνδικάτα, που δώσαμε δύσκολες και άνισες μάχες και στο νομικό επίπεδο». Επίσης, με την ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επαναφέρει και την πάγια θέση της για «πλήρη αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» και καλεί την κυβέρνηση «να δώσει πίσω τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού και την καθολικότητα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την παράταση της ισχύος των ΣΣΕ για 6 μήνες αφού λήξουν και τη μετενέργεια όλων των όρων τους, την κατάργηση του παγώματος των τριετιών και του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους».  

Σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την υπογραφή επέκτασης των πρώτων κλαδικών συμβάσεων εργασίας ως απόφαση «που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια». Με αναρτήσεις του στο Twitter ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή». Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Σήμερα (χθες), είχαμε την πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια. Η υπουργός Εργασίας υπέγραψε για τις πρώτες 4 κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν περίπου 75.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους. Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Βήμα το βήμα θα ξανακερδίσουμε την εργασία στη χώρα μας, με όρους αξιοπρέπειας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα