IOBE: Θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 11:00

Θετικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διατυπώνονται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία (ΕΕ, ΟΟΣΑ κατά κύριο λόγο) αναθεωρούν προς τα πάνω προηγούμενες προβλέψεις τους και εκτιμούν ότι η άνοδος του 2005 όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης θα διατηρηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα και κατά το τρέχον έτος. Στην άνοδο θα συμβάλει πάλι η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, ενώ είναι πιθανή και ελαφρά ανάκαμψη των επενδύσεων από τα χαμηλά επίπεδα του 2005.

Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις των επιχειρήσεων, όπως καταγράφονται από τις έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση τους πρώτους πέντε μήνες του 2006. Η βελτίωση αυτή που απεικονίζεται στην άνοδο του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος ενισχύει την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη θα διατηρήσει τον δυναμισμό της και το 2006.

Σε αντίθεση με τη σαφή βελτίωση του κλίματος που καταγράφεται στους παραγωγικούς τομείς, οι απόψεις των καταναλωτών παραμένουν και τους πρώτους μήνες του 2006 δυσμενείς, με το δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών να κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα και από εκείνα του 2005, αναφέρει ο ΙΟΒΕ. Η απαισιοδοξία των καταναλωτών προκύπτει από τις προβλέψεις τους για όλα τα ζητούμενα που ερωτώνται, με ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές προβλέψεις που διατυπώνουν τόσο για τη δική τους οικονομική κατάσταση, όσο και για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους προσεχείς 12 μήνες.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς ουσιώδεις αλλαγές και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα