Βάιντμαν: Μικρός ο αντίκτυπος της τεχνολογικής προόδου στον πληθωρισμό

Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 23:08
UPD:23:09
REUTERS/Hannibal Hanschke

Μικρό αντίκτυπο στην πορεία του πληθωρισμού από τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο διαπιστώνει ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, όπως διαμήνυσε τη Δευτέρα ο ίδιος, σε ομιλία του στη γερμανική πόλη Φράιμπουργκ.

«Οι επιπτώσεις της ψηφιοποίησης στον πληθωρισμό είναι μικρές μέχρι στιγμής» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα, πως και αυτές είναι κατά κύριο λόγο προσωρινές και όχι μόνιμες.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη έχει συμβάλλει στην υπονόμευση των πληθωριστικών τάσεων, περιορίζοντας σημαντικά τις προοπτικές ενίσχυσης του δείκτη τιμών.

Ωστόσο, ο Γερμανός τραπεζίτης φαίνεται πως δεν συμμερίζεται αυτή την τάση. «Μακροπρόθεσμα, η προοπτική μείωσης των τιμών θα εκμηδενιστεί και έτσι, η επίδραση στον πληθωριστικό δείκτη θα εξαφανιστεί τελείως» εκτίμησε χαρακτηριστικά.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται σταθερά κάτω του 2%, παρά το πολυετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός το οποίο θέτει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των νομισματικών εργαλείων.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αμφιβολία για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής» κατέληξε ο Βάιντμαν.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα