HSBC: Πρόβλεψη για μείωση των καταναλωτικών δανείων στη Βραζιλία

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 12:06

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ αύξηση θα σημειώσει φέτος ο δανεισμός στη Βραζιλία, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, HSBC Holdings Plc., καθώς η αύξηση των προσωπικών χρεών, μειώνει τη ζήτηση για νέα δάνεια.

Ο δανεισμός καταναλωτών στη Βραζιλία προβλέπεται να αυξηθεί 18% το 2006, μετά την αύξησή του κατά 22% το 2005, σύμφωνα με τον Emilson Alonso, ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της HSBC στη Βραζιλία.

Ο τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε στη Βραζιλία, καθώς υποχώρησε ο πληθωρισμός και η μείωση των επιτοκίων τόνωσε τη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια και για την αγορά αυτοκινήτων, ψυγείων και άλλων καταναλωτικών αγαθών.

Τον Απρίλιο ο τραπεζικός δανεισμός στη Βραζιλία αυξήθηκε 1,9% και με τον ταχύτερο ρυθμό σε τέσσερις μήνες, φθάνοντας στα 637,8 δισ. ρεάλ (281 δισ. δολ.) από 626,1 δισ. ρεάλ (αναθεωρημένα στοιχεία) στα τέλη Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση για 27 ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στις 2 Ιουνίου. Κατά μέσον όρο τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων υποχώρησαν στο 57,8%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1994.

Ο Alonso προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα μειώσει τα επιτόκια από το 15,25% που βρίσκονται σήμερα, στο 14% μέχρι το τέλος του έτους.

Αντιθέτως, έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας σε 100 οικονομικούς αναλυτές, που έγινε στις 9 Ιουνίου και τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, έδειξε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν στο 14,5% μέχρι τα τέλη του έτους, λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Credit Suisse, προβλέπει ότι τα επιτόκια στη Βραζιλία μέχρι το τέλος του έτους θα διαμορφωθούν στο 13,75%, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα