Ν.Δ.: Το τρίτο μνημόνιο έληξε, χωρίς βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές

Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 16:33
UPD:16:34
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στις εξλίξεις στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ακολουθεί την ανιούσα, αναφέρεται η Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το τρίτο μνημόνιο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την βιώσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

«Η ολοκλήρωση του 3ου, αχρείαστου προγράμματος προσαρμογής, δεν συνοδεύτηκε από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές με ασφάλεια, σταθερότητα και χαμηλό κόστος δανεισμού. Το επιβεβαιώνουν τα υψηλά επιτόκια, οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η σημαντική μεταβλητότητα και ο υψηλός συντελεστής ευαισθησίας των ελληνικών ομολόγων σε εξωτερικές αναταράξεις που, μεταξύ άλλων, συμπαρασύρουν προς τα πάνω και το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ενδεικτικά, την 31.08.2018, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 404 μονάδες βάσης ενώ, αντίθετα, στην Πορτογαλία μόλις στις 157 μονάδες βάσης. Μάλιστα, μετά την τυπική έξοδο από το Πρόγραμμα, η μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με της Πορτογαλίας» συνεχίζει. 

Τα επιτόκια δανεισμού «θα ήταν χαμηλότερα και πολύ λιγότερα ευμετάβλητα εάν υπήρχε κυβερνητική σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εάν είχε υλοποιηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, εάν είχαν αναληφθεί έγκαιρα πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν είχαν αρθεί οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, καθώς και εάν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

«Δυστυχώς, όμως, για τη χώρα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ απέτυχε και σε αυτό το πεδίο» τονίζει και προσθέτει ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. «θα εργαστεί με αποφασιστικότητα για την πραγματικά καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας».

Στόχος όπως αναφέρει ένα αξιόπιστο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικότητας όλων των συντελεστών παραγωγής, το οποίο θα οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας και σε βελτίωση της σύνθεσης του πλούτου της χώρας, χωρίς πρόσθετη εσωτερική υποτίμηση. «Ένα σχέδιο με στόχο τη μέγιστη οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνικά δικαιότερη κατανομή των εισοδημάτων, με βασικούς άξονες τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.  Μόνος δρόμος για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο είναι η πολιτική αλλαγή» καταλήγει. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα