Market Beat: Οι διεθνείς αγορές πιέζονται, οι επενδυτές ίσως έρθουν μετά τη ΔΕΘ

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 10:03
UPD:10:08
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Τα σύννεφα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επιβάρυναν τις ελληνικές αξίες. Οι δυο τελευταίες σύνοδοι στα χρηματιστήρια παγκόσμια σφραγίστηκαν από την επιστροφή της έντονης ανησυχίας για το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτό προκλήθηκε από την επιθετική ρητορική του Προέδρου Τραμπ γύρω από τις συμφωνίες των ΗΠΑ για τις εμπορικές συναλλαγές.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το Bloomberg ανέφερε ότι ο Trump δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει περισσότερους δασμούς σε προϊόντα αξίας 200 δις Δολαρίων από την Κίνα, μόλις λήξει, την επόμενη εβδομάδα, προθεσμία για δημόσια σχόλια σχετικά με το σχέδιο. Ο Trump επίσης σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Πέμπτη απειλεί να αποχωρήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, εάν "δεν αναδιαμορφωθούν τα πλαίσια", μια κίνηση που θα υπονομεύσει περαιτέρω ένα από τα θεμέλια του σύγχρονου παγκόσμιου εμπορικού συστήματος. Επιπλέον, ανέφερε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξάλειψη των τιμολογίων αυτοκινήτων δεν είναι αρκετά καλή και χαρακτήρισε τις εμπορικές πολιτικές της ΕΕ «σχεδόν τόσο κακές όσο η Κίνα».

Το ζύγισμα των κινήτρων από την πλευρά των συναλλασσόμενων ήταν εμφανές. Ενώ στην ευρωζώνη η καθοδική δυναμική ήταν σαφής και οι αρνητικές μεταβολές των DAX και CAC ήταν διπλάσιες και άνω, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η κυριαρχία των εντολών πώλησης και στην Αθήνα. Η υπέρβαση των 740 μονάδων την προηγούμενη, μετά από 12 συνεδριάσεις, φυσικά θα περνούσε από δοκιμασίες. Αλλά αυτές ήρθαν γρήγορα. Για αυτό περιμέναμε το πότε και με ποιο τζίρο η αγορά θα ξεπερνούσε πτωτικά την οροφή των προηγούμενων συνόδων, ήτοι τα επίπεδα των 739-740 μονάδων.

Έγινε στις 10:55 με τζίρο στα 2,1 εκατ. ευρώ. Με ανοικτή την αγορά ο ΓΔ είχε παραμείνει πάνω από τις 740 μια δυο ώρες, αλλά η μάχη συνεχίστηκε, αφήνοντας υποσχέσεις (όπως και την Τετάρτη στην αρχή) πως η συναλλακτική δραστηριότητα θα ανέβει. Στις 12:50 ο τζίρος είχε περάσει τα 10 εκατ. και ο ΓΔ έχοντας γράψει τιμές ως τις 737 μονάδες, είχε επιστρέψει στις 742 και σε απώλειες -0,15% από το -0,78% στις 11:18. Πάλι ήταν εύκολο να διαπιστωθεί η ταύτιση της διάθεσης για ρίσκο στην Αθήνα με όσα συνεβαίνανε και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Η ομοιότητα με τη δυναμική της προηγούμενης συνόδου έκανε αρκετούς εγχώριους παράγοντες αισιόδοξους, αλλά παρέμεινε μεγαλύτερη αριθμητικά, η ομάδα όσων υποστήριζαν πως η επιφυλακτικότητα γλυτώνει τα κεφάλαια των traders από ζημιές, λόγω απροσδόκητης βραχυπρόθεσμης νευρικότητας.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων δεν κατάφεραν να αποδιώξουν τις επιφυλάξεις αλλά δεν επέτρεψαν και την εγγραφή μεγάλης πτώσης για τους βασικούς δείκτες. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε χθες το πρωί: Ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να αναμετρηθεί με το όριο των 750 μονάδων, η υπέρβαση του οποίου θα απαιτήσει αισθητά βελτιωμένους όγκους συναλλαγών. Η διατήρηση του θετικών επιδόσεων των δεικτών των Διεθνών Αγορών είναι σύμμαχος του Χ.Α. σε αυτή την προσπάθεια. Η  Merit Sec σημειωνε : Με σταθερά ανοδικό βηματισμό εισερχόμαστε σε κρίσιμες περιοχές, με τις βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 750 και 770 μονάδες, εντός των οποίων ενδεχομένως να δοκιμαστούν οι αγοραστικές δυνάμεις, τα φώτα πέφτουν στον Τραπεζικό κλάδο για τις επόμενες συνεδριάσεις. Από τις παρατηρήσεις της Beta Sec διαλέξαμε: Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον μπορεί να διατηρήσει το ήπιο ανοδικό momentum, ενώ η αναδιαρθρώσεις των δεικτών εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τους όγκους συναλλαγών.

Με τους εγχώριους αναλυτές να δηλώνουν ότι οι τιμές βρίσκονται σε πεδία που δεν εμπνέουν διάθεση για ρίσκο και τις τράπεζες να αποτελούν το κλειδί για τις εξελίξεις στο ταμπλό, η συνέχεια σχετίζεται κύρια με τις ειδήσεις για αυτές ενώ τα πλαίσια για την μελλοντική πορεία της οικονομίας θα ακουστούν στη ΔΕΘ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ    

Πτώση κατέγραψε η Wall Street μετά από δημοσιεύματα ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών αξίας 200 δις δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,53% ή 137 μονάδες στις 25.986,92, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 2.901,13 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,26% στις 8.088,36 μονάδες. Στον δείκτη Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+0,9%) και Walmart (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2%) και Nike (-1,7%).

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η γενικότερη τάση δείχνει μία ισχυρή αγορά εργασίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000, φτάνοντας τις 213.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου. Επιπλέον, ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποδηλώνοντας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1675 δολ. από 1,1709 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,86%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις ασκήθηκαν στις αγορές του ευρώ καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,32% στις 385,36 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,62% στις 7.510,03 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,54% στις 12.494,24 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 5.478,06 μονάδες. Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,06% στις 9.467,60 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε απώλειες 1,28% στις 20.495,10 μονάδες.

Ειδικότερα, χαμηλότερα κινήθηκε η μετοχή της γαλλικής Unibail-Rodamco-Westfield μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit,Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αν και ο στόχος είναι να υπάρξει μια ομαλή έξοδος. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον γερμανικό σταθμό Deutschlandfunk, η ΕΕ πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για τα πάντα.

Αρνητικά κινήθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα η οικονομική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο,  στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης για τις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε στις 111,6 μονάδες, από 112,1 τον Ιούλιο, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία που άρχισε από τον περυσινό Δεκέμβριο.

ΧΑ

Η άνοδος δεν είχε συνέχεια και αναιρέθηκε η υπέρβαση των 740 μονάδων

Στην προτελευταία συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή τάση και κίνηση σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο με εγγραφή ως κατώτερου μέρας ψηλότερα από της Τετάρτης. Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν τη μέγιστη θετική μεταβολή (+0,07%) στις 13:26, όταν σημειώθηκε το μέγιστο στις 743,47 από 743,13 την Τετάρτη. Ενώ 48 ακριβώς λεπτά μετά το άνοιγμα και 14 πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο ΓΔ βρέθηκε στις 737,18 από 732,16 μονάδες την προηγούμενη και ήταν το ελάχιστο.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές αυτή ορίστηκε μόνο από τις 14:06 ως τις 16:30 και ήταν μεταξύ των 739,5 ως και τις 741,2 μονάδες. Είχαν συνεπώς επιχειρήσει να επαναλάβουν την άνοδο της Τετάρτης και επέτυχαν οριακά κέρδη στο πρώτο μέρος. Ήταν συνεπώς ελαφρά κόντρα στο πνεύμα των συναλλαγών στην ευρωζώνη. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος δεν κυριάρχησαν οι εντολές αγοράς ούτε και πώλησης.

Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 742,48 με προηγούμενο κλείσιμο στις 742,96 ήτοι με οριακό πτωτικό χάσμα 0,48 μονάδων. Μετά ακολούθησε υπεροχή στο ενδιαφέρον για πωλήσεις χωρίς νευρικότητα  και με χαμηλούς όγκους και όταν συμπληρώθηκαν 48 λεπτά διαπραγμάτευσης (11:18) εμφανίστηκε το ελάχιστο περίπου όταν αυτό συνέβη και στις αγορές της ευρωζώνης. 

Τη σύνοδο σφράγισε το ισοδύναμο της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον που αφορούσε κατά 0,330 εκατ. σε  πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, με εμφάνιση αρνητικού πρόσημου στους δείκτες ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση ανεβαίνοντας 17 μονάδες βάσης, πέρασε πάνω από το 4,30%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 737,18 μονάδες, ήταν 37 πάνω από το κατώτερο τρέχοντος έτους. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με καθοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που εξασθένισε σε επίπεδο μεταβολών παρά το ότι διαπιστώθηκε πως οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ εμφάνισαν πτωτική έναρξη και κατόπιν σταθερά καθοδική δυναμική. Έξω όπως και εδώ, υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 739,70 που ήταν 0,52 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 3,77 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής.

Ήταν μια σύνοδος με πολύ μικρότερο (4,30 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 11,0 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 52,555 από 52,767 δις ευρώ. Εννέα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΤΕΝΕΡΓ +3,39%, ΑΔΜΗΕ +2,14%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,14%, ΜΥΤΙΛ +1,75%, ΕΥΔΑΠ +1,08%, ΒΙΟ +0,84%, ΦΡΛΚ +0,94%, ΜΠΕΛΑ +0,76%, και ΣΑΡ +0,55%, και 13 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες ( -1,64% από +0,52%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,92% από +0,59%, η ΕΤΕ στο 0,% από 0%, ΕΥΡΩΒ -2,58% από +0,52% και την ΠΕΙΡ στο -2,05% από +1,27%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -1,51% από +2,71%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 6) και τρία ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΟΤΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,44% και έφθασε στις 739,70 από 742,96 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1944,40 από 1953,75 μονάδες με μεταβολή -0,48%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν ουσιαστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, έτσι το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,222 από 34,872 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,330 από 3,158 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 28,833 από 28,826 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,367 από 2,073 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 59 των καθοδικών 46 από 32 και 30 από 21 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Το εύρος διακύμανσης του 25άρη περιορίζει τους όγκους των ΣΜΕ

Στην προτελευταία σύνοδο του Αυγούστου, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη που έφερε κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1952,65 μονάδες με πτωτικό χάσμα 1,10 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1936,93 μονάδες και σημειώθηκε στις 11:26. Ένα ανοδικό τίναγμα μετά την εγγραφή πυθμένα, έφερε στις 13:23 το μέγιστο μέρας στις 1953,18 μονάδες. Οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τον άφησαν στις 1945,71. Το κλείσιμο έγινε στις 1944,40 με μεταβολή -0,48%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,678 από 9,033 εκατ. ευρώ.

Για την κυρίαρχη σειρά στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 853 από 1208 συμβόλαια με ανώτερο τις 1954,00 μονάδες και κατώτερο τις 1937,75 και τελευταίες πράξεις στις 1948,00 από 1955,00 μονάδες την προηγούμενη. Διακινήθηκαν επίσης 209 από 133 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1951,00 μονάδες και κατώτερο τις 1939,00 με τελευταίες πράξεις στις 1942,00 από 1964,75 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την νέα κυρίαρχη σειρά (Σεπτεμβρίου), ήταν 7280 από 7104 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 388 από 403 ΣΜΕ.

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ο δείκτης Τραπεζών θα αποτελέσει την "Λυδία λίθο" για την Ελληνική Χρηματαγορά το προσεχές διάστημα. Συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την φημολογία περί νέων αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου και η πορεία της ΕΤΕ μετά το reverse split της θα αποτελέσει πρόκριμα για την πορεία του κλάδου. Παλεύει ανεπιτυχώς μέχρι τώρα να λύσει ανοδικά το επίπεδο των 780 - 815 μονάδων. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου θα δώσει δυναμική για προσέγγιση των 865 μονάδων. Μέχρι τότε οι στηρίξεις του οριοθετούνται στο επίπεδο των 685 - 680 μονάδων. αποτελώντας και την τελευταία γραμμή άμυνας για αποφυγή των χειρότερων.

O Γενικός Δείκτης όσο παραμένει κάτω από τις 750 - 755 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα του. Η συνεχιζόμενη παραμονή κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών του (773,16), μας δημιουργεί ανησυχία, καθιστώντας τις 700 μονάδες. κρίσιμο επίπεδο στήριξης, τυχόν διάσπαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα πέριξ των 685 και 660 μονάδων.

Αντίστοιχα μόνο έγκυρη διάσπαση των 1980 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση αρχικά των 2030 και στη συνέχεια των 2.100 μονάδων. Όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από τον ημερήσιο εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών (2023,95) και με χαμηλούς όγκους, η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική, με σημαντικές στηρίξεις τις 1.860 και 1.830 μονάδες».

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές βρέθηκαν κάτω από ανανεωμένες πιέσεις σήμερα Παρασκευή 31/8 από την αίσθηση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ προετοιμαζόταν να εντείνει έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, που έστειλε τις κινεζικές μετοχές χαμηλότερα και ψαλίδισε μερικώς τα κέρδη από το παγκόσμιο ράλι αυτής της εβδομάδας.

Πολλά νομίσματα αναδυόμενων αγορών ήταν επίσης ευαίσθητα μετά το δράμα στο πέσος της Αργεντινής που βυθίστηκε την Πέμπτη παρά την αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία υποχώρησε 0,8%, βαδίζοντας για μηνιαία πτώση 1,6%.

Ο δείκτης έχει αποδώσει λιγότερο από τον MSCI ACWI, ένα δείκτη παγκόσμιο μετιχικών αξιών 47 αγορών, επί τέσσερις συνεχείς μήνες, καθώς οι ανησυχίες για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑΣ Κίνας . Έπληξαν τις κινεζικές μετοχές.

Ο σύνθετος δείκτης Shanghai μειώθηκε αρχικά κατά 1,1% και βρέθηκε πάλι κοντά σε ένα χαμηλό 2 ετών που σημείωσε νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα. Ωστόσο στο δεύτερο μέρος περιόρισε τις απώλειες στο -0,40% περίπου.

Ενώ ο δείκτης των διαχειριστών προμηθειών (PMI) την Παρασκευή έδειξε απροσδόκητη αύξηση στον βιομηχανικό τομέα της Κίνας, τον Αύγουστο, μετά από μια υποχώρηση στους δύο προηγούμενους μήνες, υπήρξε δυσκολία στη βελτίωση της διάθεσης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες ζημιές από τις εμπορικές τριβές στο μέλλον

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά -0,8% αλλά στο τέλος περιορίστηκε η πτώση στο -0,02%.

Το κρύο ντους στο ράλι στις αγορές παγκόσμια που ξεκίνησε στα μέσα του μήνα ήρθε από τα επιθετικά σχόλια από τον Trump για το εμπόριο.

Το Bloomberg ανέφερε ότι ο Trump δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει περισσότερους δασμούς σε προϊόντα αξίας 200 δις Δολαρίων από την Κίνα, μόλις λήξει, την επόμενη εβδομάδα, προθεσμία για δημόσια σχόλια σχετικά με το σχέδιο.

Ο Trump επίσης σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Πέμπτη απειλεί να αποχωρήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εάν "δεν αναδιαμορφωθούν τα πλαίσια" - μια κίνηση που θα υπονομεύσει περαιτέρω ένα από τα θεμέλια του σύγχρονου παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξάλειψη των τιμολογίων αυτοκινήτων δεν είναι αρκετά καλή και χαρακτήρισε τις εμπορικές πολιτικές της ΕΕ «σχεδόν τόσο κακές όσο η Κίνα».

Αυτές οι παρατηρήσεις έκρυψαν κάθε θετικό συναίσθημα μετά από τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της Βορείου Αμερικής (NAFTA).

Η επιφυλακτική διάθεση βοήθησε να σηκωθεί το γιεν, το οποίο σημείωσε άνοδο 0,6% την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο κατά περίπου έξι εβδομάδες. Στις συναλλαγές στις αρχές της Παρασκευής, άλλαξε τα χέρια στα 110,98 δολάρια ανά δολάριο.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,1665 δολάρια, χάνοντας 0,33% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα νομίσματα της αγοράς αναδυόμενων χωρών, είχαν λιγότερη τύχη, καθώς τα νομίσματα που βασίζονταν στο ξένο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους επλήγησαν περισσότερο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα