Τραμπ: Ζητά τη βοήθεια της Fed στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 00:26
UPD:00:35
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Τη βοήθεια της Federal Reserve στην εμπορική διένεξη με την Κίνα ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι οι κεντρικές τράπεζες των άλλων χωρών βοηθούν τις εθνικές κυβερνήσεις, κάτι το οποίο δεν πράττει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε «ανοιχτό» εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, με τον Τραμπ να αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Ήδη, οι δύο χώρες άλλωστε, έχουν προχωρήσει στην ανταλλαγή εκατέρωθεν δασμών, συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε ειδική μνεία στον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έναν άνδρα που συμπαθώ και σέβομαι».

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν μετανιώνει που τον πρότεινε για τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, εκφράζοντας ωστόσο, «παράπονα» για το γεγονός ότι στις συνεδρίασης της Fed δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της κυβέρνησης.

Το τελευταίο συνιστά υπαινιγμό για την πρόθεση του Πάουελ να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο Τραμπ, επικαλούμενος τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να ασκήσει έντονη κριτική στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), φθάνοντας στο σημείο μάλιστα, να απειλήσει με απόσυρση των ΗΠΑ.

«Εάν δεν υπάρξει μία αναδιαμόρφωση, θα αποχωρήσουμε από τον ΠΟΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση που τυγχάνει η Ουάσιγκτον.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα