Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Η ανακοίνωση των βάσεων για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την περασμένη Δευτέρα εκτός από χαμόγελα και απογοητεύσεις σήμανε και την έναρξη του αγώνα για την εξασφάλιση της στέγης των φοιτητών, στις περιπτώσεις που το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης διαμονής της οικογενείας.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων οι τιμές στα μισθώματα σε αρκετές περιοχές κινούνται σε υψηλότερο από πέρσι επίπεδο, ειδικά σε αυτές στις οποίες έχει αναπτυχθεί η πρακτική της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb.
Είναι χαρακτηριστικό, με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία της ιστοσελίδας δημοσίευσης αγγελιών spitogatos που παρουσιάζει η «Ν», ότι στα Χανιά της Κρήτης μια κατοικία περίπου 60 τ.μ. κατάλληλη για τη στέγαση φοιτητών το 2017 διατίθετο με μηνιαίο μίσθωμα 371 ευρώ, ενώ φέτος με 458 ευρώ (αύξηση της τάξεως του 23%). Γεγονός είναι ότι στην Κρήτη όπως και στη Ρόδο πάντα υπήρχε δυσκολία στην εξασφάλιση φοιτητικής στέγης, πολύ περισσότερο τώρα που οι ιδιοκτήτες στρέφονται στη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία μπορεί να τους αποφέρει έσοδα της τάξεως των 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Σε περιοχές όπως τις προαναφερόμενες ή το Κουκάκι και το Κολωνάκι στην Αθήνα οι τιμές στα μισθώματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες να διαπραγματεύονται τη μίσθωση του ακινήτου τους μόνον για τους μήνες από Οκτώβριο έως και Ιούνιο, ώστε το υπόλοιπο διάστημα να το διαθέτουν μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποφύγουν αυτές τις περιοχές και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μίσθωση του ακινήτου που τους ταιριάζει. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται από τους μεσίτες που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη αγορά, δεν είναι αναγκαίο η αναζήτηση στέγης να γίνεται έξω ακριβώς από την πύλη του πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ιστοσελίδα spitogatos και τα οποία βασίζονται σε αγγελίες -ως εκ τούτου δεν είναι οι τελικές πράξεις (άλλο τι ζητείται και άλλο τι τελικά συμφωνείται) κατά μέσο όρο-, οι τιμές μίσθωσης κατοικιών κατάλληλων για φοιτητές έχουν αυξηθεί περίπου 17% στην Αθήνα σε σχέση με το 2017, 14% στη Θεσσαλονίκη και 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε κάποιες τουριστικές περιοχές πολύ περισσότερο.
Την ίδια στιγμή ο αριθμός των προσφερόμενων κατοικιών έχει μειωθεί κατά περίπου 24% στην Αθήνα, 20% στη Θεσσαλονίκη και 14% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ πανελλαδικά η μείωση είναι περίπου 18%. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν υφίσταται οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί το απόθεμα αδιάθετων κατοικιών.
Επίσης, η αγορά διαφοροποιείται και φαίνεται να υπάρχει μια τάση για αναζήτηση μεγαλύτερων διαμερισμάτων προς ενοικίαση με σκοπό τη συγκατοίκηση, ενώ και σε αυτήν τη συγκυρία ορισμένοι γονείς στρέφονται στην αγορά της κατοικίας που θα στεγάσει το παιδί τους κατά τη διάρκεια των σπουδών του και στη συνέχεια να μισθωθεί ή να πουληθεί. Καθώς, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανοδικής πορείας των αξιών, η αγορά ενός μικρού διαμερίσματος δύναται να αποτελέσει και μια επενδυτική κίνηση.