Συνέχεια στη bull market, μετά από ένα μικρό... διάλειμμα

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 21:25
UPD:21:39
SHUTTERSTOCK

Σε συνεχή άνοδο βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς αγορές, με την εν μέρει αποκλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων, αλλά και τις διαφαινόμενες εμπορικές συμφωνίας των ΗΠΑ, να οδηγούν τον παγκόσμιο δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5,5 μηνών.

Η υιοθέτηση της πολιτικής των δασμών, η οποία κορυφώθηκε με την εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στις αγορές, με αποτέλεσμα η bull market να κάνει... διάλειμμα. 

Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως ήδη αποτελεί «παρελθόν». Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση του συμφώνου Ελεύθερων Εμπορικών Συναλλαγών Βόρειας Αμερικής -γνωστού και ως NAFTA- αλλά και η κατ’ αρχήν συμφωνία Ουάσιγκτον-Βρυξελλών για την έναρξη μίας μακράς συζήτησης για τον οριστικό μηδενισμό των δασμών, έχουν συμβάλλει στην ολική ανατροπή του δυσμενούς κλίματος.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος αντιπροσωπεύει την πορεία των μετοχών σε 47 διαφορετικές χώρες, έχει ήδη εκτιναχθεί σε υψηλό 5,5 ετών, ενώ τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq «χτύπησαν» την Τρίτη νέο ιστορικό ρεκόρ.

«Αναμφισβήτητα βρισκόμαστε εν μέσω ενός νέου ράλι, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα “καύσιμα”» σχολιάζει στο Reuters ο αναλυτής Άντριου Μίλιγκαν, στέλεχος της Aberdeen Standard Investments.

Την ίδια ώρα, εντυπωσιακό είναι και τον comeback των παραδοσιακών «παιχτών» των χρηματιστηρίων, με τις Amazon, Apple και Microsoft να ηγούνται της bull market.

Αυτό που σίγουρα θα δώσει «φτερά» στις αγορές δεν είναι άλλο από την άμβλυνση των εμπορικών διενέξεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αλλά και τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας, η οποία έχει ασκήσει σημαίνουσες πιέσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα