Varig: Ελπίδες για συνέχιση της λειτουργίας της

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για εξαγορά από την ΤΑΡ και την Air Canada
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 11:27

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ οι ελπίδες να μην κλείσει η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας, Varig, μετά την ανακοίνωση ομίλου με επικεφαλής της κρατική αεροπορική εταιρεία της Πορτογαλίας, TAP SGPS SA, ότι ενδέχεται να κάνει προσφορά για την υπό χρεοκοπία εταιρεία.

Η ΤΑΡ με έδρα τη Λισαβόνα, ενδέχεται να επιδιώξει την αγορά της Varig σε συνεργασία με την Air Canada, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Καναδά και την Brookfield Asset Management Inc., εάν ο δικαστής πτωχεύσεων της Βραζιλίας, απορρίψει την προσφορά ομίλου που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι στη Varig, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της ΤΑΡ, Fernando Pinto.

Oι μετοχές της Varig έχουν σημειώσει αυτόν τον μήνα απώλειες 59%, μετά την προσφορά της NV Participacoes, της εταιρείας που ελέγχεται από πιλότους και ιπτάμενους φροντιστές της Varig, να αγοράσει την εταιρεία σε δημοπρασία, που προσήλκυσε μόνο μία προσφορά.

Ο δικαστής πτωχεύσεων της Βραζιλίας, Luiz Roberto Ayoub, ο οποίος παρακολουθεί την αναδιοργάνωση της εταιρείας με χρέος 3 δισ. δολ., είπε ότι θα εγκρίνει την προσφορά μόνο εάν η NV αυξήσει την προσφορά της σε μετρητά στα 346 εκατ. δολ. από 125 εκατ. δολάρια. Η Varig, ενδέχεται να χάσει έως και το μισό του στόλους της την επόμενη εβδομάδα, εκτός και αν πληρώσεις τις οφειλές της στις εταιρείες leasing αεροσκαφών.

Ο CEO της TAP, Pinto, είπε ότι ο όμιλος δεν έχει κάνει επίσημη προσφορά για την Aerea Rio-Grandese SA, όπως λέγεται η Varig και θα το κάνει μετά την απόφαση του δικαστή Ayoub για την προσφορά της NV.

Η Varig, που ιδρύθηκε πριν από 80 χρόνια, χρειάζεται μετρητά για να συνεχίσει να λειτουργεί τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να ματαιώσει τουλάχιστον 16 πτήσεις ημερησίως, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα συντήρησης των αεροσκαφών.

Ενδεχόμενο κλείσιμο της Varig, θα θέσει τέλος στην ιστορία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Βραζιλίας, του επίσημου αερομεταφορέα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας και θα αφήσει στο δρόμο περίπου 9.000 υπαλλήλους. Οι πιστωτές της εταιρείας, όπως η General Electric Co., η Petroleos Brasileiro SA και αρμόδια κρατική αεροπορική αρχή θα αναγκαστούν να διαγράψουν τις ζημίες, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι Βραζιλιάνοι που πετούν με τη Varig σε διάφορους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, τη Βορείου Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, με 180 πτήσεις ημερησίως, θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν με ξένες αεροπορικές εταιρείες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα