Στις 13 Ιουλίου τα εγκαίνια του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 14:10

Στις 13 Ιουλίου, παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα τελεστούν τα εγκαίνια του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τιφλίδα - Τζεϊχάν.

Το «παρών» στην τελετή εγκαινίων -η μεγαλύτερη στην ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους καθώς αναμένεται να στοιχίσει 3-3,5 εκατ. δολάρια- η οποία θα γίνει στην πόλη Τζεϊχάν της Τουρκίας, θα δώσουν αρχηγοί 15 κρατών, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Θα παραστούν, επίσης, οι πρωθυπουργοί 30 χωρών και οι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών 50 συνολικά κρατών. Το βράδυ της παραμονής των εγκαινίων θα παραθέσει δεξίωση για τους προσκεκλημένους ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, στο ανάκτορο Ciragan της Κωνσταντινούπολης.

Τα μέτρα ασφαλείας στις πόλεις Τζεϊχάν και ¶δανα θα είναι δρακόντεια την ημέρα των εγκαινίων.

Ο συγκεκριμένος αγωγός θα μεταφέρει ακατέργαστο πετρέλαιο σε μια διαδρομή μήκους 1.760 χλμ, από τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Κασπίας έως τη Μεσόγειο.

Ο αγωγός περνά από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα και καταλήγει στο λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας, στη Μεσόγειο.

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος αγωγό στην κόσμο. Ο μεγαλύτερος είναι ο αγωγός Ντρούζμπα, που ξεκινά από τη Ρωσία και καταλήγει στην κεντρική Ευρώπη.

Η κατασκευή του αγωγού ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2002. Από το συνολικό του μήκος (1.760 χλμ), τα 440 χλμ είναι στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, τα 244,5 χλμ σε γεωργιανό έδαφος και το μεγαλύτερο κομμάτι, 1.070 χλμ, στην Τουρκία.

Ο αγωγός κατασκευάστηκε από κονσόρτιουμ εταιρειών, στο οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό (30,1%) κατέχει η ΒΡ. Συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες: η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar (25%), η αμερικανική UNOCAL (8,9%), η νορβηγική Statoil (8,71%), η τουρκική Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi- TPAO (6,53%), η ιταλική Eni/Agip (5%), η γαλλική Total (5%), οι ιαπωνικές Itochu (3,4%) και Inpex (2,5%), οι αμερικανικές ConocoPhillips (2,5%) και Amerada Hess (2,36%).

Οι πρώτες ποσότητες πετρελαίου θα φθάσουν στο Τζεϊχάν στις 28 Μαΐου.

ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα