«Πράσινο» από τη MIG για την πώληση του ομίλου Υγεία

Στην Hellenic Healthcare του CVC Partners
Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 10:53
UPD:10:53
Eurokinissi/....................

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Με τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας (95,7%) των μετόχων που έλαβαν μέρος στη γενική συνέλευση της MIG, το Σάββατο 25/8 εγκρίθηκε η πώληση του ομίλου Υγεία στην Hellenic Healthcare SARL, που ελέγχεται από το fund CVC Partners. Έτσι η πώληση του Υγεία περνά πλέον στην τελική φάση ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία λήψης της σχετικής έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται ολοκλήρωση του deal στις αρχές του 2019. 

Το αξιοσημείωτο της συνέλευσης ήταν ότι ενώ πραγματοποιήθηκε στις 25/8 λόγω αιτήματος αναβολής από τους μετόχους μειοψηφίας περί του 5%, Jochen Muller και «Deutsche Bank AG Frankfurt Clients A/C», οι εν λόγω μέτοχοι που αντιτάσσονταν στην πώληση δεν παρευρέθηκαν. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η πώληση του Υγεία, η οποία όπως τονίστηκε δεν περιλαμβάνονταν σε κάποιο αρχικό σχέδιο, αλλά «προέκυψε» ως ουσιαστική διαδικασία με την πρόταση του CVC, θα εξασφαλίσει συνολικό όφελος για τους μετόχους της τάξης των 420 εκατ. ευρώ. Περί τα 130 εκατ. ευρώ θα είναι η ανάληψη του δανεισμού του ομίλου από τον αγοραστή και ο οποίος δανεισμός αφαιρείται από τα 1,6 δισ. ευρώ των συνολικών δανείων του ομίλου MIG. Από τα δε 290 εκατ. ευρώ του τιμήματος, τα 204 θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της MIG, χωρίς ακόμη το Δ.Σ. να έχει προχωρήσει στη συζήτηση του πώς θα τα  αξιοποιήσει. 

Ουδέποτε υπήρξε βελτίωση προσφοράς
Στη συνέλευση έγινε επίσης σαφές ότι ουδέποτε υπήρξε βελτίωση τιμήματος από την πλευρά της εταιρείας συμμετοχών Γ. Αποστολόπουλος, μετά και την προσφορά 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους οι μέτοχοι Jochen Muller και «Deutsche Bank AG Frankfurt Clients A/C» ανέφεραν ότι η Γ. Αποστολόπουλος είχε προσφέρει άνω του 1 ευρώ. Όμως η Rothschild που εκτελεί καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου στη διαδικασία για την πώληση του Υγεία σημείωσε ότι δεν υπήρξε προσφορά, αλλά σε επικοινωνία που είχε με την Γ. Αποστολόπουλος δηλώθηκε προφορικά ότι «θα μπορούσαμε να δώσουμε και πάνω από 1 ευρώ». Η Rothschild ανέφερε επίσης ότι το τίμημα για το Υγεία θεωρείται από τα υψηλότερα όσον αφορά τα σχετικά deals στον κλάδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η πορεία του ομίλου
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η οποία ολοκληρώθηκε με απαρτία 42,95%, έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2017 με ειδική αναφορά στην αύξηση τζίρου του συνόλου των εταιρειών του ομίλου και τη σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων, πράγμα που επετεύχθη σε μία χρονιά που οι τιμές του πετρελαίου έκαναν ράλι ανόδου. Τονίστηκε δε πως ο συνολικός δανεισμός της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ, αν και εξακολουθεί να αποτελεί βαρίδι, βρίσκεται πλέον σε ένα καλύτερο δρόμο μετά και τις πρόσφατες αναδιαρθρώσεις. 

Οι ενέργειες της Διοίκησης κινούνται σε 3 βασικούς άξονες:

  • την αναδιάρθρωση δανείων μητρικής και θυγατρικών εταιρειών
  • τη βελτίωση αποτελεσμάτων
  • τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων για τη διασφάλιση μεγαλύτερης αξίας προς όφελος των εργαζομένων, των μετόχων και των πιστωτών.

Επίσης σημειώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για κάποια επικειμένη νέα αποεπένδυση, από τις συμμετοχές της MIG. Επίσης όσον αφορά στις αξιώσεις από την επένδυση της εταιρείας στην Cyprus Popular Bank Public Co Ltd., μετά και την απόφαση από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο που απέρριψε την αξίωση αποζημίωσης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η MIG δεν μπορεί να περιμένει πλέον κάτι. 
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΙΓ



Σχολιασμένα