Αργεντινή: Χαμηλότερη η αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 11:23

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε ένα χρόνο, αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Αργεντινής, μετά την αύξηση του πληθωρισμού πλέον του 11%, που περιόρισε τις επενδύσεις και την παραγωγή.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,6% το πρώτο τρίμηνο του 2006, από 9,1% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας τα χώρας. Το ΑΕΠ αυξήθηκε λιγότερο από τις προβλέψεις των πέντε οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτό θα σημειώσει αύξηση 8,7%. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Αργεντινής είναι ο διπλάσιος της γειτονικής Βραζιλίας, η οποία το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,4%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 11,5% τον Μάϊο από 11,6% το δωδεκάμηνο έως και τον Απρίλιο.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της χώρας, Nestor Kirchner, μείωσε την αύξηση των τιμών, ωθώντας εταιρείες όπως την Repsol YPF SA και την Total SA, να μειώσουν τις επενδύσεις τους. Κάποιες από τις εταιρείες κοινής ωφελείας, όπως η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης, Aguas Argentinas SA, που ανήκει στη γαλλική Suez SA, σταμάτησε τις δραστηριότητές της στη χώρα, λέγοντας ότι αυτές δεν είναι κερδοφόρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα