ΕADS: Τον Απρίλιο άρχισε η έρευνα της Airbus για τα προβλήματα στο Α380

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 12:25

ΣΟΒΑΡΕΣ δυσκολίες με την καλωδίωση του Airbus Α380 αντιμετωπίζει η Airbus SAS, η οποία άρχισε να ερευνά το θέμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της μητρικής της, European Aeronautic, Defence & Space Co. (EADS), Noel Forgeard. Την EADS ενημέρωσε για το θέμα η Airbus SAS τον Απρίλιο.

«Από τον Απρίλιο δουλεύουμε σαν τρελοί και βγάζουμε όλα τα βύσματα», ανέφερε ο Forgeard μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο. Από την Airbus ζητήθηκε η βοήθεια της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey & Co., συμπλήρωσε. Η μελέτη ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουνίου και το βράδυ η EADS και η Airbus πήγαν κατ΄ευθείαν να ενημερώσουν τους μετόχους, υπογράμμισε.

Ο Forgeard είπε ότι περιμένει η Airbus να μπει και πάλι στο πρόγραμμά της το δεύτερο εξάμηνο του 2008, παράγοντας 50 με 52 αεροσκάφη τύπου Α380 ετησίως. Ο ίδιος είπε ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί, μόνο εάν η Airbus επιλύσει τις τεχνικές δυσκολίες.

Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας της Airbus, EADS, υποχώρησαν στις 14 Ιουνίου, μειώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία κατά 5,5 δισ. ευρώ (7 δισ. δολ.), μετά τη δεύτερη καθυστέρηση παράδοσης του Α380, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τις ερωτήσεις των επενδυτών και την αξιοπιστία τη διοίκησης και της στρατηγικής της εταιρείας.

Σήμερα οι μετοχές της EADS, σημείωσαν άνοδο έως 1,15 ευρώ, ποσοστό 5,7%, φθάνοντας στα 21,15 ευρώ η μία και σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στις 10:46 π.μ. στο Παρίσι, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέλθει στα 16,5 δισ. ευρώ.

Ο Forgeard στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, αμύνθηκε της πώλησης μετοχών τον Μάρτιο καθώς επίσης και της πώλησης μετοχών των τριών από τα παιδιά του.

«Από τις 9 έως τις 17 Μαρτίου δεν ξέραμε ότι υπήρχε πρόβλημα. Αυτό που ξέραμε ήταν ότι υπήρχε ένας αγώνας με τον χρόνο για το Α380», επεσήμανε.

Ο Forgeard, πούλησε 5,2 εκατ. ευρώ σε μετοχές στις 15 Μαρτίου, εισπράττοντας 2,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πώληση μετοχών ήταν πώληση ρουτίνας και έγινε πριν ο Forgeard μάθει για τις καθυστερήσεις της παράδοσης του Α380.

Στη συνέντευξή του ο Forgeard αποκάλυψε ότι η Airbus σχεδιάζει να κατασκευάσει 450 αεροσκάφη φέτος, 20 περισσότερα από ό,τι είχε ανακοινώσει. Η εκπρόσωπος της Airbus, Barbara Kracht, είπε ότι η Airbus εμμένει στην κατασκευή 430 αεροσκαφών, μετά τα σχόλια του Forgeard. Πέρυσι η Airbus SAS, παρέδωσε συνολικά 378 αεροσκάφη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα