Σε λήθαργο η οικονομία της Ευρωζώνης τον Αύγουστο

Οριακής μόνο άνοδος του Σύνθετου PMI
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 12:32
UPD:12:33
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης ανέβασε ελαφρώς ταχύτητα τον Αύγουστο, αλλά παραμένει ασθενής, εδικά εάν τη συγκρίνει κανείς με τις περσινές δυναμικές επιπτώσεις, όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit και τον δείκτη PMI.  Οι οικονομίες του ευρώ βρίσκονται σε «λήθαργο», σχολιάζει το Reuters παραθέτοντας τα στοιχεία. 

Ο προκαταρκτικός Σύνθετος Δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στη μεταοποίηση και τις υπηρεσίες, ο οποίος θεωρείται βαρόμετρο για την οικονομία συνολικά, αυξήθηκε οριακά στις 54,4 μονάδες από 54,3 μονάδες τον Ιούλιο, έναντι προβλέψεων για άνοδο στις 54,5 μονάδες. Απέχει βέβαια από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. 

«Πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε τα στοιχεία του Αυγούστου με κάποια επιφυλακτικότητα για την Ευρωζώνη, ειδικά σε χώρες του πυρήνα, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου τα εργοστάσια τείνουν να κλείνουν για μακρά περίοδο και σε μικρότερο βαθμό στη Γερμανία» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. 

Ως έχουν πάντως, τα στοιχεία  του Αυγούστου, δείχνουν ότι το τρέχον τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται με ρυθμούς 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τα σχέδιά της ούτε για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους, αλλά ούτε για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως το καλοκαίρι του 2019. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα