Μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, οι τράπεζες της χώρας έρχονται αντιμέτωπες με αυξανόμενα αιτήματα από ιδιώτες και επιχειρήσεις να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο τα όποια νέα δάνεια δεν είναι αρκετά για την ουσιαστική ανάκαμψης της δοκιμαζόμενης οικονομίας, επισημαίνει το Bloomberg. To κλειδί βρίσκεται στην προσέλκυση επενδύσεων. Πώς θα έρθουν αυτές;
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank, αναμένεται να ρίξουν 11 δισ. ευρώ στην οικονομία φέτος, στη μορφή νέων δανείων. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τις χορηγήσεις ύψους 8,6 δισ. ευρώ το 2017.
«Ωστόσο ίσως να μην είναι αρκετό για μία οικονομία, η οποία έχει χάσει περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ της την τελευταία δεκαετία και παλεύει να ανακάμψει» παρατηρεί το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων.
Στο άρθρο του BBG υπενθυθμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει καλέσει τις τράπεζες να διαδραματίσουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην ανάπτυξη, στηριζοντας τη ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, αναφέρεται, οι τράπεζες, που «θαμμένες κάτω από βουνά κόκκινων δανείων είναι προσεχτικές και μάλλον χρειάζονται περισσότερη ενθάρρυνση, ενώ η χώρα έχει ανάγκη να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις».
«Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα για επενδύσεις, αλλά και έλλειψη χρηματοδότησης. Το κόστος κεφαλαίου είναι πολύ υψηλό» σχολιάζει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκ των διαπραγματευτών στα προγράμματα στήριξης της περιόδου 2012-14.
«Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. Αν οι ξένοι επενδύσουν στην χώρα, θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στους Έλληνες καταθέτες και επιχειρήσεις ότι οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει και τα χρήματα μπορούν να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα. Τότε θα ανοίξει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας» επισημαίνει.