Παγκόσμια Τράπεζα: Εκδίδει το πρώτο ομόλογο αποκλειστικά στηριζόμενο σε Blockchain

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 08:25
UPD:08:46
EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Το πρώτο δημόσιο ομόλογο, που δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται αποκλειστικά με τεχνολογία blockchain, παρουσίασε η Παγκόσμια Τράπεζα. Στόχος της έκδοσης ύψους 100 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (73,16 εκατ. δολ. ΗΠΑ) είναι να λειτουργήσει ως τεστ για το κατά πόσον η νέα τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει πρακτικές πώλησης ομολόγων πολλών δεκαετιών. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα, της οποίας τα ομόλογα φέρουν αξιολόγηση ΑΑΑ, χρησιμοποιεί συχνά την ικανότητά της να δανείζεται φθηνά από τις αγορές για να βοηθήσει την ανάπτυξη νέων αγορών ομολόγων και να προωθήσει νέα καινοτόμα εργαλεία συναλλαγών. 

Αυτή τη φορά επέλεξε να το κάνει στην Αυστραλία, μέσω της Commonwealth Bank of Australia, που θα διαχειριστεί την έκδοση. Πρόκειται για ομόλογο διετούς διάρκειας με κουπόνι 2,251% και ημερομηνία διακανονισμού την 28η Αυγούστου. Ονομάζεται στην αγορά «Βondi» από τα αρχικά του Βlockchain Operated New Debt Instrument, αλλά και ως έμμεση αναφορά σε δημοφιλή παραλία της Αυστραλίας. 

Πριν από λίγους μήνες η ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MTS και η Sberbank ανακοίνωσαν ότι εκδίδουν το πρώτο blockchain ομόλογο διάρκειας 182 ημερών, με στόχο να αντλήσουν 750 εκατ. ρούβλια (11,2 εκατ. δολ). Ωστόσο έγινε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και όχι δημόσιας δημοπρασίας, όπως στην περίπτωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Aξίζει να αναφέρουμε ότι το Blockchain είναι η τεχνολογία, στην οποία στηρίζονται τα κρυπτονονομίσματα. Παρά το γεγονός ότι πολλοί αμφισβητούν τη χρησιμότητα των ψηφιακών νομισμάτων, εκφράζουν ανησυχία για φούσκα στις τιμές τους και ζητούν πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι το Blockchain είναι μία επαναστατική τεχνολογία, που μπορεί να προσφέρει νέες λύσεις και στον χρηματοοικονομικό τομέα.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα