Fed: Ευρεία στήριξη για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 21:19
UPD:21:23
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ευρεία στήριξη στη νέα αύξηση των επιτοκίων τον προσεχή Σεπτέμβριο διαπιστώνεται στις τάξεις της Federal Reserve, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων, ιδίως εφόσον συνεχιστούν τα ευοίωνα μακροοικονομικά μεγέθη.

«Σύντομα θα υπάρξει ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής» αναφέρεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά.

Χθες, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε δριμεία κριτική στη Fed, τασσόμενος για ακόμη μία φορά εναντίον του ρυθμού ομαλοποίησης της επιτοκιακής πολιτικής, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια επιλογή υπονομεύει τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 1,75% - 2,00%, με τη Fed να ετοιμάζεται για ακόμη μία αύξηση -η τρίτη για φέτος- τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, άλλωστε, έχει κάνει λόγο για τουλάχιστον τέσσερις συνολικά γύρους αυξήσεων εντός του 2018 και για τρεις εντός του 2019.

Πάντως, με βάση τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Fed καθιστούν πιθανή την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, εφόσον υπάρξει νέα κλιμάκωση των διεθνών εμπορικών διενέξεων.

Μάλιστα, ομοφώνως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμφωνούν ότι οι εμπορικοί δασμοί συνιστούν μία αρνητική εξέλιξη για την οικονομία των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα