BBG: Σε ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες το κλειδί για έξοδο από την κρίση

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 08:53
UPD:08:57
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Δύο κρίσιμους παράγοντες για την πραγματική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση προσδιορίζει το Bloomberg σε δύο ξεχωριστά άρθρα του. Πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανειών στις τράπεζες. Και στα δύο έχει σημειωθεί πρόοδος, αναγνωρίζει το πρακτορείο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. 

«Όταν  οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στους δημοσιογράφους το 2011 ότι ανέμενε πως η Ελλάδα θα αντλήσει έως και 50 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας έως το 2015, η κατακραυγή από την τοπική κοινή γνώμη ότι ήταν τόσο έντονη, που οι επιθεωρητές της τρόικας δεν παραχώρησαν ποτέ ξανά συνέντευξη Τύπου στην χώρα» θυμίζει το Bloomberg σε άρθρο υπό τον τίτλο «Η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις το κλειδί για τη μετα-μνημονιακή εποχή». 

Σήμερα, ωστόσο, επισημαίνει ο συντάκης, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από το τρίτο πρόγραμμα, η συζήτηση για πώληση κρατικού ενεργητικού δεν θεωρείται πια ταμπού και η χώρα υπόσχεται  να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε γνωστή για την απόρριψη κάθε είδους αποκρατικοποίησης, τώρα θέλει «να δώσει ώθηση στην διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων», όπως σχολιάζει στο πρακτορείο ο Γρηγόρης Στεργιούλης, πρόεδρος τoυ Enterprise Greece. 

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις πάντως, υπάρχουν λόγοι οι επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τα επίσημα στοιχεία, που αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα απέχει πραγματικά πολύ από το στόχο των 50 δισ. ευρώ. Από το 2011 έως και το 2017 τα έσοδα από 38 ιδιωτικοποιήσεις είναι μόλις 4,7 δισ. ευρώ σε μετρητά και επιπλέον 7,8 δισ. ευρώ σε δεσμευτικές προσφορές.

Τα πράγματα, πάντως, δείχνουν καλύτερα πια, αναγνωρίζει το πρακτορείο. Φέτος η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξασφαλίσει έσοδα 2,7 δισ. ευρώ με ορισμένα από τα μεγαλύτερα project να είναι κοντά στην φάση της ολοκλήρωσης. 

Οι προκλήσεις του τραπεζικού τομέα 

Σε ξεχωριστό δημοσίευμα το Bloomberg επανέρχεται και στο φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να αποτελεί «βαρίδι», ακόμη και μετά τη συρρίκνωση που επέφερε στον τραπεζικό τομέα η κρίση. 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι προ κρίσεως υπήρχαν 40 τράπεζες στην Ελλάδα, ενώ σήμερα εννέα, εκ των οποίων μόλις τέσσερις θεωρούνται συστημικές. Η έκθεση του τραπεζικού τομέα σε κόκκινα δάνεια ανέρχεται στα 92,4 δισ. ευρώ (στοιχεία από τέλη Μαρτίου), ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας. Η ΕΚΤ έχει ζητήσει τη μείωσή τους κατά 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι τράπεζες έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να περιορίσουν τα κόστη τους. Έχουν περιορίσει το δυναμικό τους σε 40.000 εργαζόμενους στα τέλη του 2017 από 66.165 το 2008 και έχουν κλείσει τα μισά υποκαταστήματά τους, με το συνολικό δίκτυο στα 2.000 υποκαταστήματα από 4.087 στα τέλη του 2008. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα