Ε.Ε.: Εις βάθος έρευνα για τη συγχώνευση Suez-GDF

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2006 13:05

ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ έρευνα ξεκινούν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την προτεινόμενη συγχώνευση της Suez SA και της Gaz de France SA, αξίας 33,3 δισ. ευρώ (42 δισ. δολ.), βήμα, το οποίο συχνά οδηγεί τις εταιρείες σε πώληση περιουσιακών στοιχείων.

«Πρέπει να εξετάσουμε το θέμα εις βάθος, καθώς η περίπτωση είναι εξαιρετικά σοβαρή», ανέφερε η αρμόδια επίτροπος ανταγωνισμού της Ε.Ε., Neelie Kroes, μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους στη Βιέννη, συμπληρώνοντας: «Εάν η είναι μια επιτυχής συγχώνευση είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενεργείας στον κόσμο κι έτσι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Στις 25 Φεβρουαρίου η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωση τη συγχώνευση των εταιρειών, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας κοινής ωφελείας παγκοσμίως, εμποδίζοντας μια πιθανή προσφορά της ιταλικής Enel SpA για την εξαγορά της Suez.

H κίνηση της Γαλλίας προκάλεσε σοκ στην Ιταλία και ώθησε σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απεφάνθη ότι η Γαλλία δεν παρέβη νόμους της Ε.Ε. Η GDF, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Ευρώπης, ανήκει κατά 80% στη γαλλική κυβέρνηση.

Η Kroes είπε ότι η έρευνα της Κομισιόν θα επικεντρωθεί στη γαλλική και τη βελγική αγορά. Η Suez, κατέχει την Electrabel SA, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας του Βελγίου. Επίσης, κατέχει μερίδια στην Distrigaz SA, τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της χώρας και στην Fluxys NV του Βελγίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα