Αν και αναμφίβολα ορόσημο για την ελληνική οικονομία, η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης, δεν φαίνεται να «συγκινεί» ιδιαίτερα την αγορά κρατικού χρέους. Οι επενδυτές επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε ένα διόλου ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, αλλά και στις προκλήσεις, που εξακολουθεί να έχει μπροστά της η Αθήνα.
Οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και κοντά στο 2% στη συνέχεια, η ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Έτσι σε μία ημέρα, που τα επίσημα χείλη χαρακτηρίζουν «ιστορική» και «ημέρα γιορτής», το κλίμα δεν είναι πανηγυρικό στην ΗΔΑΤ.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς παραμένει «κολλημένη» στο 4,33Ι%, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο (4,34%), σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι αναταράξεις στη γειτονική τουρκική οικονομία, η ανησυχία για την κατεύθυνση της Ιταλίας, τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ, και ένα παγκόσμιο σκηνικό εντάσεων και γεωπολιτικών εκπλήξεων περιορίζει δραστικά την «όρεξη» των επενδυτών για ρίσκο. Η επισήμανση του ESM ότι το χρέος είναι βιώσιμο μόνο εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, βαρύνει επίσης στη ζυγαριά τους.
Τα παραπάνω δεν στάθηκαν ικανά να αντισταθμίσουν ότι οι αναβαθμίσεις ή τα θετικά σχόλια από ξένους οίκους. Υπό τις συνθήκες αυτές η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κινείται περίπου 45 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Είναι πάντως περίπου 125 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017.
naftemporiki.gr