Ε.Ε.: Συμφωνία για Ευρ. Ταμείο Αλιείας και χρηματοδότηση πτηνοτροφικού τομέα

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2006 16:29

Την ανάγκη αποτελεσματικότερης χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους των μέτρων στήριξης του πτηνοτροφικού τομέα έθεσε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .

Ο κ. Μπασιάκος έθεσε πρώτος το θέμα υποστηριζόμενος εν συνεχεία από το Γάλλο και τον Ιταλό ομόλογό του, ζητώντας την άμεση διάθεση επιπλέον κονδυλίων από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των δυσμενών επιπτώσεων που έχει υποστεί ο πτηνοτροφικός τομέας στη χώρα μας λόγω της γρίπης των πτηνών. Οι προτάσεις αυτές έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας

Εξαλλου το Συμβούλιο, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΑΤ) από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις του Αλιευτικού Τομέα κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Συγκεκριμένα εξασφαλίστηκαν για τη νέα προγραμματική περίοδο χρηματοδοτήσεις για τον αλιευτικό τομέα που αφορούν τα εξής :

- Εκσυγχρονισμός αλιευτικών σκαφών συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των κινητήρων των σκαφών. Η τελευταία αυτή δραστηριότητα είχε σταματήσει να χρηματοδοτείται από το Δεκέμβριο του 2004.

- Κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας (πολύ μικρές-μικρές- μεσαίες και επιχειρήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου ανεξαρτήτως μεγέθους).

- Κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων του ελλαδικού χώρου (πολύ μικρές-μικρές- μεσαίες και επιχειρήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου ανεξαρτήτως μεγέθους).

- Μέτρα στήριξης για τους νέους αλιείς, για την αγορά του πρώτου αλιευτικού τους σκάφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Αλιείας για το ΕΑΤ, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Χρηματοδοτικό Μέσο Προσανατολισμού της Αλιείας (ΧΜΠΑ), από 1ης Ιανουαρίου 2007.

Το ΕΑΤ θα λειτουργήσει επί επτά έτη με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα διατεθεί χρηματοδότηση σε όλους τους κλάδους του τομέα -θαλάσσια αλιεία και αλιεία εσωτερικών υδάτων, επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας, οργανώσεις παραγωγών και κλάδοι μεταποίησης και εμπορίας- καθώς επίσης και σε αλιευτικές περιοχές.

Ο κ. Μπασιάκος ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο, οι εφαρμοστικές διατάξεις του νέου καθεστώτος της ζάχαρης να μην επιβαρύνουν επιπλέον τη Βιομηχανία Ζάχαρης και απαίτησε οι διαθέσιμοι πόροι να χορηγούνται έγκαιρα και χωρίς περικοπές.

Ο υπουργός υποστήριξε στο Συμβούλιο την ανάγκη θέσπισης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την προστασία του Δασικού Τομέα και των προϊόντων του, ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασών της Μεσογείου και πρότεινε στο Συμβούλιο τη δημιουργία Ειδικού Κοινοτικού Ταμείου που θα χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης των δασών.

Εξάλλου ο έλληνας υπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κρίσιμη αυτή φάση της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, να μην προχωρήσει σε καμιά υποχώρηση έναντι των εμπορικών εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προασπίσει τόσο τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όσο και το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας. Τη θέση αυτή του κ. Μπασιάκου υποστήριξαν και άλλοι υπουργοί.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο κ. Μπασιάκος είχε συναντήσεις με συναδέλφους του υπουργούς, με την Επίτροπο Γεωργίας, M. Fischer Boel, τον Επίτροπο Αλιείας, Joe Borg, και τον Επίτροπο Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Μ. Κυπριανού, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν τη χώρα μας σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και τον κτηνιατρικό τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα