Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
«Φλερτ» από την Τουρκία για επένδυση στον τομέα της γεωθερμίας δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση που έχει φτάσει στα γραφεία της θυγατρικής της ΔΕΗ αφορά τη σύμπραξη με εταιρεία που κατέχει και λειτουργεί έναν γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε επαρχία της δυτικής Τουρκίας, με σκοπό την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος του. Ο σταθμός υπάγεται σε καθεστώς feed-in tarriff, κάτι που σημαίνει πως επιδοτείται για κάθε κιλοβατώρα που παράγει.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο ύψος τοποθετεί το τίμημα η ιδιοκτήτρια επιχείρηση για τον υποψήφιο επενδυτή, στόχος της είναι μέσω της συνεργασίας μαζί του να προχωρήσει στην υλοποίηση των δύο επόμενων φάσεων αναβάθμισης της μονάδας, ώστε να εννιαπλασιαστεί η ισχύς της. Στην περίπτωση, μάλιστα, που οι δύο αυτές φάσεις ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει, τότε ο σταθμός θα αποζημιώνεται με το ίδιο καθεστώς ενίσχυσης και για την επιπλέον ισχύ που θα αποκτήσει.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της για το ενδεχόμενο επένδυσης στη γειτονική χώρα εντός του Σεπτεμβρίου. Η τουρκική πρόταση, πάντως, έρχεται σε μία εποχή όπου η θυγατρική της ΔΕΗ προχωρά τις διαδικασίες για την αξιοποίηση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το τουρκικό «φλερτ» υπενθυμίζει τη χαώδη διαφορά ανάμεσα στην Τουρκία και τη χώρα μας, αναφορικά με την αξιοποίηση της γεωθερμίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα τέλη του 2017 η εγκατεστημένη ισχύς γεωθερμικών μονάδων στη γειτονική χώρα ξεπέρασε τα 1.100 μεγαβάτ (MW). Την ίδια στιγμή, παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχει επίσης πλούσιο δυναμικό, έως σήμερα παραμένει εντελώς ανεκμετάλλευτο.