Mittal: Να απορρίψουν οι μέτοχοι της Arcelor τη συγχώνευση με τη Severstal

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 08:48

ΑΝΟΙΚΤΗ επιστολή εξέδωσε η μεγαλύτερη βιομηχανία ατσαλιού στον κόσμο, Mittal Steel Co., με την οποία πιέζει τους μετόχους της Arcelor SA να αντισταθούν της πίεσης που ασκείται από τη διοίκηση να συγχωνευθεί με την ρωσική εταιρεία, OAO Severstal.

Η επιστολή δημοσιεύθηκε σήμερα σε ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας Financial Times today, η οποία ανέφερε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση θα δώσει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Alexei Mordashov, ιδιοκτήτη της Severstal, τον έλεγχο μιας συνδυασμένης εταιρείας.

«Ενθαρρύνουμε τους μετόχους της Arcelor να εξασκήσουν το δικαίωμα του βέτο», κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στις 30 Ιουνίου, αναφέρεται στην επιστολή. «Μόνο εάν υπάρξει βέτο από τους κατόχους του 50% ή και περισσοτέρων του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στις 30 Ιουνίου, θα μπορέσει να σταματήσει αυτή η εμπορική συναλλαγή».

Στις 27 Ιανουαρίου η Mittal έδειξε την αρχική της πρόθεση για την εξαγορά της Arcelor, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, της δεύτερης σε μέγεθος βιομηχανίας ατσαλιού στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μία εταιρεία με το 10% της παγκόσμιας αγοράς ατσαλιού και την υπ' αριθμόν ένα προμηθεύτρια ατσαλιού των αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως.

Χθες η Arcelor ακύρωσε σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί για αύριο και για την ψήφιση από τους μετόχους της αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 6,5 δισ. ευρώ (8,2 δισ. δολ.). Η ψηφοφορία ακυρώθηκε καθώς η πλειοψηφία των μετόχων θα ψήφιζε κατά του σχεδίου, σύμφωνα με τον μέτοχο της Mittal, Wilbur Ross.

Τον περασμένο μήνα η Arcelor συμφώνησε να αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Severstal για να αμυνθεί της προσφοράς εξαγοράς της Mittal που εδρεύει στο Ρότερνταμ, ύψους 22,8 δισ. ευρώ (28,8 δισ. δολ.).

Βάσει της εμπορικής συναλλαγής, ο Mordashov ενδέχεται να αποκτήσει το 38% της συνδυασμένης εταιρείας.

Οι μετοχές της Mittal Steel σημείωσαν άνοδο 13 σεντς, φθάνοντας στα 31,50 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 21%. Οι μετοχές της Arcelor σημείωσαν χθες στο Παρίσι άνοδο 20 σεντς, φθάνοντας στα 34,70 ευρώ η μία, ενώ πέρυσι σημείωσαν υπερδιπλάσια άνοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα