Μόνιμα μέτρα ζητεί από την Ελλάδα ο Xoακίν Αλμούνια

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 09:32

ΜΕΤΡΑ για την αύξηση των εσόδων και μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα εισηγείται στην ελληνική κυβέρνηση ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, εκτιμώντας ότι χωρίς μέτρα, το έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από το 3,5% το 2007, παρατείνοντας την επιτήρηση για ένα ακόμα έτος.

Οι επισημάνσεις του επιτρόπου, αποκαλύπτουν το γρίφο που καλείται να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για το 2007, καθώς από τη μια πλευρά, υπάρχουν οι πιέσεις της Κομισιόν για τη λήψη μέτρων από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί από το 2007, παροχές σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, το συνολικό κόστος των οποίων τεράστιο.

Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί, η κατιούσα των δημοσίων εσόδων, στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, που αν συνεχιστεί, θα απειληθεί και ο φετινός προϋπολογισμός.

Ειδικότερα ο κ. Αλμούνια, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι χαρακτηρίζει «οριακό» το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% φέτος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Πάντως ο ίδιος σημειώνει ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο, όταν θα είναι περισσότερο σαφή τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά στα 2007, ο κοινοτικός επίτροπος, τονίζει ότι η εκτίμηση της Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα θα κινηθεί στο 3,6% αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Σημειώνει όμως, ότι «θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε να δούμε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ποια μέτρα θα περιέχει και τι επιπτώσεις θα έχουν στη μείωση του ελλείμματος».

Ο κ. Αλμούνια υπογραμμίζει ακόμα ότι «η Ελλάδα δεν ακολουθεί σφικτή δημοσιονομική πολιτική και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα το 2007». «Πιστεύω, προσθέτει, ότι μία υγιής οικονομία, πρέπει να υιοθετεί και τα κατάλληλα μέτρα για να έχει υγιή δημοσιονομικά στοιχεία. Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη μαζί με την Ιταλία και αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Απαντώντας εξάλλου, στα περί πολιτικού κόστους, ο κ. Αλμούνια αναφέρει «όταν εφαρμόζεις αποφάσεις, καμιά φορά έχεις και τις ανάλογες πολιτικές συνέπειες», ενώ τονίζει ακόμα ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, αλλά μόνιμα.

Σημειώνει επίσης ότι «για το 2006, προβλέπονται μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,6% του ΑΕΠ, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα δεχθώ για το 2007», προσθέτει ο επίτροπος.

Παράλληλα επαναλαμβάνει τις συστάσεις για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, με πρώτο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία επείγει, καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο, όπως σημειώνει.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χοακίμ Αλμούνια, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, υποστήριξε ότι «μέχρι το τέλος του 2006 το έλλειμμα θα έχει πέσει κάτω από το 3% και συγκεκριμένα στο 2,6%, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης έχουν μέχρι τώρα επαληθευτεί και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η επανάληψη μέσα σε λίγες μέρες των συστάσεων του επιτρόπου, για τη λήψη μέτρων δημιουργεί ερωτηματικά, σχετικά με την τύχη των κυβερνητικών εξαγγελιών, για την αύξηση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων, όπως επίσης και για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης το 2007, είναι ένα προεκλογικό ή εκλογικό έτος, στο οποίο η κυβέρνηση θα ήθελε να πάει έχοντας λάβει φιλολαϊκά μέτρα, αλλά η οικονομία να έχει εξέλθει από την κοινοτική επιτήρηση.

Π.Κ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα