International Lease: Προς ακύρωση της παραγγελίας 3 δισ. δολ. των Airbus Α380

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 09:32

ΣΤΗΝ ακύρωση της παραγγελίας ύψους 3 δισ. δολ. για το αεροσκάφος Α380 της Airbus, ενδέχεται να προχωρήσει η μεγαλύτερη εταιρεία leasing αεροσκαφών στον κόσμο, International Lease Finance Corp., μετά την καθυστέρηση της βιομηχανίας κατασκευής αεροσκαφών να παραδώσει τον εν λόγω τύπο αεροσκάφους για δεύτερη φορά.

Η Airbus είπε στην International Lease, ότι η παραγγελία 10 αεροσκαφών χωρητικότητας 555 θέσεων, θα παραδοθεί τώρα 12 έως 14 μήνες αργότερα από την αρχική συμφωνία, σύμφωνα με την δήλωση του Steven Udvar-Hazy, ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της International Lease, σε συνέντευξη που παραχώρησε. Ο ίδιος είπε ότι η συμφωνία δίνει στην εταιρεία του τη δυνατότητα να ακυρώσει την παραγγελία χωρίς να καταβάλλει πρόστιμο, έξι μήνες μετά από την καθυστέρηση της παράδοσης.

«Θα προχωρήσουμε σε ματαίωση και θα ακυρώσουμε το σύνολο ή μέρος της παραγγελίας των Α380», ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Udvar-Hazy, συμπληρώνοντας: «Δεν είμαστε ευτυχείς ούτε νοιώθουμε ασφαλείς με την ακύρωση

της παραγγελίας».

Η απώλεια των πωλήσεων, αναμένεται να εντείνει την πίεση που ασκείται στον αναπληρωτή ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της μητρικής της Airbus SAS, που εδρεύει στην Τουλούζη, του οποίου η θέση κινδυνεύει, καθώς οι μέτοχοι είναι έξαλλοι με τις καθυστερήσεις της παράδοσης των νέων αεροσκαφών. Η Airbus, η μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, που βασιζόταν στο Α380 για να διατηρήσει την ηγετική της θέση έναντι της Boeing Co., ανακοίνωσε στις 13 Ιουνίου ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την καλωδίωση του αεροσκάφους, που εμποδίζουν την παραγωγή του.

Η Mary Anne Greczyn, εκπρόσωπος του σκέλους της Airbus στη Βόρειο Αμερική, στο Χέρντον της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αρνήθηκε χθες βράδυ να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών.

«Οποιαδήποτε συνομιλία μεταξύ της Airbus και των πελατών μας είναι απόρρητη», είπε σε μήνυμά της μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι μετοχές της European Aeronautic, Defence & Space Co., της μητρικής εταιρείας της Airbus SAS, υποχώρησαν 26% στις 14 Ιουνίου και σημείωσαν χθες άνοδο 25 σεντς, φθάνοντας στα 20,15 ευρώ η μία στο Παρίσι. Οι μετοχές της American International Group Inc., μητρικής της International Lease, με έδρα τη Ν. Υόρκη, υποχώρησαν 40 σεντς, φθάνοντας χθες στα 59,47 δολ. η μία στη Ν. Υόρκη. Απώλειες 78 σεντς σημείωσαν χθες οι μετοχές της Boeing, φθάνοντας στα 84,76 δολ. η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα