Από την έντυπη έκδοση
Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]
Η κρίση στη γειτονική Τουρκία προκάλεσε αναταράξεις σε όλες τις αγορές, σφυροκόπημα στις αναδυόμενες στις οποίες περιλαμβάνεται και η δική μας, αφήνοντας πίσω θετικές ειδήσεις όπως την κατά δύο βαθμίδες αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch την προηγούμενη Παρασκευή.
Το κύμα πωλήσεων, που έγινε εντονότερο τις τελευταίες 3 ώρες της χθεσινής συνεδρίασης, οδήγησε τον γενικό δείκτη στις 720,71 μονάδες μειωμένος κατά 3,1%, με υψηλό ημέρας τις 744,09 και χαμηλό την τιμή κλεισίματος. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί ο βασικός δείκτης τους τελευταίους 20 μήνες. Ο κλάδος που συνήθως ηγείται της ανόδου και πρωταγωνιστεί στην πτώση, ο τραπεζικός, ήταν και χθες ο μεγάλος χαμένος, υποχωρώντας στο τέλος κατά 6,66% και τερματίζοντας στις 745,33 μονάδες. Ποσοστό 3,2% έχασε ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σημειώνοντας τελική τιμή στις 1.902,12 μονάδες.
Εκπρόσωποι της αγοράς υπογραμμίζουν πως η εν λόγω κρίση θα συνεχίσει να ταρακουνάει τις αγορές παγκοσμίως, με τις αναδυόμενες να είναι αυτές που θα εμφανίσουν πιθανότατα τις μικρότερες αντιστάσεις.
«Η εβδομάδα περιλαμβάνει την αργία του 15Αύγουστου, την αναθεώρηση των δεικτών MSCI το βράδυ της Δευτέρας αλλά και το κλείσιμο των ΣΜΕ την Παρασκευή. Η κατά 2 βαθµίδες αναβάθµιση της ελληνικής οικονοµίας καλείται να αντιρροπήσει το σοβαρά πλέον αρνητικό διεθνές περιβάλλον µε το σύνολο των διεθνών αγορών να κινούνται πτωτικά και τον κίνδυνο πτώχευσης της Τουρκίας έντονα ορατό. Ωστόσο, η πιθανότητα διαφοροποίησης του Χ.Α. από τις διεθνείς αγορές είναι µικρή» ανέφερε στο πρωινό του σχόλιο το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Στατιστικά στοιχεία
Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε χθες σε 31,4 εκατ, ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστηκε σε 30.764.513 τεμάχια. Από τους 119 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, μόλις 17 τερμάτισαν με άνοδο, 73 υποχώρησαν ενώ 29 παρέμειναν αμετάβλητοι. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υπολογίστηκε χθες σε 51,5 δισ. ευρώ.
Βαριές απώλειες για τις τράπεζες
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Μπαίνοντας στα «κόκκινα» ξεκίνησαν την εβδομάδα και τα διεθνή χρηματιστήρια, συνεχίζοντας την καθοδική τους πορεία που είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή για τον ίδιο ακριβώς λόγο: την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και της οικονομίας της χώρας. Χθες τις αγορές κυρίευσε πανικός υπό τον φόβο η κατάρρευση της Τουρκίας να προκαλέσει φαινόμενα ντόμινο επηρεάζοντας τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.
Στη Wall Street οι Dow Jones και S&P 500 κατέγραφαν απώλειες, με τον Nasdaq να κινείται με μεγάλη νευρικότητα μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους.
Στην Ευρώπη οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών υπέστησαν απώλειες, καθώς οι ανησυχίες για την κλιμακούμενη κρίση της τουρκικής λίρας εξαπλώθηκαν και στις αναδυόμενες αγορές. Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης κατέγραψε βαριές απώλειες 1,78%, υποχωρώντας για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πέφτοντας ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2016. Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία δέχθηκαν και τις ισχυρότερες πιέσεις.
Η μετοχή της ισπανικής BBVA απώλεσε 3,23%, της ιταλικής UniCredit 2,58% και της ολλανδικής ING 2,24% (και οι τρεις έχουν μονάδες στην Τουρκία), ενώ η μετοχή της BNP Paribas υποχώρησε έχασε 1%. Η μετοχή της Santander υποχώρησε 2,43% και της Societe Generale 1,02%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,25%, με τη μετοχή της Bayer να βυθίζεται χάνοντας 10,8% μετά το πρόστιμο 289 εκατ. δολ. της θυγατρικής της Mosanto για ένα ζιζανιοκτόνο που κρίθηκε καρκινογόνο, τραβώντας και τον DAX σε υποχώρηση 0,53%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,32%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB απώλεσε 0,58, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε τη μεγαλύτερη υποχώρηση (0,75%).
Στην Ασία, με σημαντικές απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια. Στο Τόκιο ο Nikkei αποδυναμώθηκε 1,98%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε με απώλειες 1,52%, σε απόσταση αναπνοής ακολούθησε ο KOSPI υποχωρώντας 1,50% και στη Σαγκάη ο Shanghai είχε τη μικρότερη πτώση 0,34%.