«Η ανερμάτιστη οικονομική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί την οικονομία και τους ασφαλισμένους σε τραγικά αδιέξοδα» δηλώνει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Δ. Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στην αύξηση των ληξιπρόθεμων οφειλών καθώς και στην παταγώδη αποτυχία, όπως ισχυρίζεται, του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έγινε χθες Κυριακή, σημειώνει ότι «το υπουργείο Εργασίας “εργάζεται” πυρετωδώς και τις Κυριακές. Σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τα τραγικά αποτελέσματα που αποκαλύπτει η νέα έκθεση του ΚΕΑΟ, προχώρησε στη δημοσιοποίησή τους μέσα στο σαββατοκύριακο και μάλιστα με 1,5 μήνα καθυστέρηση».
Επισημαίνει επίσης ότι «τα στοιχεία της 2ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ για το 2018 αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση στην πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει δραματική, ενώ ο υποτιθέμενος πετυχημένος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων απέτυχε παταγωδώς».
Αναλυτικότερα, προσθέτει στη δήλωσή του, «ο εξοντωτικός συνδυασμός υψηλών εισφορών και φόρων οδήγησε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα σήμερα 1.392.138 συμπολίτες μας να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 33.860 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ και οι νέοι οφειλέτες κατά 205.000».
Και συμπληρώνει: Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκριτικά με το 2014 έχει καταγραφεί δραματική αύξηση αφού από τα 13.767 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 33.860 εκατ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2018.
Από την άλλη πλευρά, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Ν.4469/2017), η δεύτερη πολυδιαφημισμένη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επίσης αποτύχει παταγωδώς, καθώς στον 1,5 χρόνο λειτουργίας της διεκπεραιώθηκαν μόλις 5 αιτήσεις.
Επιβεβαιώνεται, λοιπόν στην πράξη ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.
Η δραματική αυτή κατάσταση, απαιτεί, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «την άμεση εφαρμογή μιας πολιτικής που θα στοχεύει στη μείωση των εξοντωτικών εισφορών, τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους συνεπείς, καθώς και την αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών».