Market Beat: Η συνέχεια στη φυγή από το ρίσκο παγκόσμια ωθεί χαμηλότερα και το ΧΑ

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 08:56
UPD:08:58
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

"Η πτώση της λίρας που άρχισε τον Μάιο τώρα φαίνεται σίγουρο πως θα ωθήσει την τουρκική οικονομία σε ύφεση και μπορεί να προκαλέσει μια τραπεζική κρίση. Αυτό θα ήταν άλλο ένα χτύπημα για τις μετοχικές αξίες και τα χρεόγραφα των αναδυόμενων χωρών ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, αλλά οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να είναι αρκετά μέτριες, ακόμη και για τη ζώνη του ευρώ" δήλωσε ο Andrew Kenningham, της Capital Economics.

Ο Kenningham σημείωσε ότι το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας ύψους περίπου 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν μόλις το 1% της παγκόσμιας οικονομίας και ήταν ελαφρώς μικρότερο από το ΑΕΠ στις Κάτω Χώρες. Η τουρκική αγορά μετοχών ήταν λιγότερο από το 2% του μεγέθους της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και μόνο το 20% των μετοχών της κρατείται από μη κατοίκους, πρόσθεσε.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η συμπεριφορά των ανθρώπων και τα αίτια που τη γεννούν ήταν, είναι και θα είναι αντικείμενο βαθειάς μελέτης, που απαιτεί πλέον γνώσεις από τομείς εκτός των ανθρωπιστικών επιστημών. Τα ανώτερα μαθηματικά και οι κατάλληλοι αλγόριθμοι βοηθούν σημαντικά. Αλλά ακόμα δεν υπάρχει σαφές συμπέρασμα, για όσα παρακινούν τους διαχειριστές κεφαλαίων για να κατευθύνουν τα διαθέσιμά τους.

Η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI σήμερα το βράδυ ξεχωρίζει από το φτωχό ημερολόγιο της εβδομάδας. Το μεσημέρι της 17ης Αυγούστου λήγουν τα Παράγωγα για το μήνα Αύγουστο.

Μια απότομη πτώση στην τουρκική λίρα συγκλόνισε τις μετοχές παγκόσμια την Παρασκευή. Αφού ο φόβος για περαιτέρω ζημιές, έστειλε στους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων, όπως το γιεν και τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Η λίρα υποχώρησε κατά 18% έναντι του δολαρίου, στη χειρότερη μέρα από την οικονομική κρίση της Τουρκίας το 2001. Η βύθιση ήταν αποτέλεσμα της διαπίστωσης πως δεν ανατράπηκαν τα αίτια που γέννησαν μια βαθειά ρωγμή στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συντέλεσαν επίσης, οι ανησυχίες για την τουρκική οικονομία και η έλλειψη δράσης από τους διαμορφωτές της τούρκικης νομισματικής πολιτικής. Η λίρα έχει πέσει περισσότερο από 40% φέτος, αναζωογονώντας τις ανησυχίες για μια πλήρη οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα.

Σήμερα η φυγή από το ρίσκο συνεχίζεται και στο ξεκίνημα της εβδομάδας δεν υπάρχει χρηματιστήριο στην Ασία που να εμφανίζει άνοδο εκτός της αγοράς στην Ινδονησία. Η βουτιά της Τούρκικής Λίρας έχει ήδη επηρεάσει το ραντ της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης ενισχύοντας τους φόβους για μόλυνση και άλλων αναδυόμενων οικονομικά χωρών.

Ήταν μια σαφώς καθοδική εβδομάδα η περασμένη, με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μια ανοδική (την περασμένη Τρίτη) στην οποία ορίστηκε το ανώτερο (763,85) για τον ΓΔ στη βδομάδα. Ενώ το κατώτερο της Παρασκευής (743,7) έγινε τιμή κλεισίματος και χαμηλό για τις 27 συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο της 4/7 όπου χαμηλό ήταν οι 741,61 μονάδες. Είναι δε το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο του χρηματιστηρίου στο 2018 με πρώτο τις 738,08 από τις 29/5.

Από τις 23 Μαΐου ως σήμερα ο ΓΔ διατηρείται μέσα σε ζώνη με ανώτερο τις 795 μονάδες και κατώτερο τις 735 που σημειώθηκαν στο τελευταίο δεκαήμερο του Μάη. Από τότε οι επενδυτές κινούν τις τιμές πλάγια, αλλά και με κατεύθυνση που τις φέρνει πιο

κοντά στο κάτω άκρο. Αυτό πετυχαίνουν με κύματα ρευστοποιήσεων που τα διαδέχεται μια ανοδική διόρθωση με διάρκεια το πολύ δέκα συνεδριάσεων. Αυτή χάνει κατόπιν την ισχύ της, από κύματα ρευστοποιήσεων για άλλη μια φορά, που ξεκινάνε κύρια από τις Τράπεζες. Έτσι και τώρα, μετά την «απόδειξη» της αδυναμίας του ΓΔ να περάσει σε κλείσιμο πάνω από τις 762 μονάδες στο διάστημα από 31/7 ως 7/8, άρχισαν ρευστοποιήσεις στα τραπεζικά blue chip. Την ημέρα που θα ερχόταν μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την FITCH, κάτι που συνέβη τελικά και μάλιστα ήταν δυο σκαλοπάτια πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση αντί ενός, έσκασε η βόμβα της βουτιάς της τουρκικής λίρας.

Όλες οι αγορές συγκλονίστηκαν με αυτή την έκπληξη μέσα στο καλοκαίρι ενώ σε επαγρύπνηση ήταν οι θεσμικοί ούτως ή άλλως από το ανέβασμα της έντασης στο πεδίο του παγκόσμιου εμπορίου. Με τον DAX -1,99% η πτώση του ΓΔ την Παρασκευή κατά -1,45% μοιάζει σαν αποτέλεσμα εμφάνισης άμυνας στην αγορά της Αθήνας. Αλλά σε εβδομαδιαία βάση η πτώση του ΓΔ κατά -2,36% συγκρίνεται μόνο με το -2,30% του ΜΙΒ της αγοράς του Μιλάνου.

Όπως κάποτε οι κορυφώσεις του δράματος της ελληνικής οικονομίας συγκλόνιζαν τις αγορές παγκόσμια, στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε είχαμε τις αντίστοιχες αντιδράσεις με αφορμή την Τουρκία. Ελάχιστες σύνοδοι απέμειναν ως την ημερομηνία εξόδου από τα μνημόνια και μπορεί για ορισμένους στο εσωτερικό να αποτελεί σημείο καμπής στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, ή να θέλουν να φανεί ως τέτοιο, αλλά για τις αγορές (ως μηχανισμοί προεξόφλησης) αυτό είναι «περυσινά ξινά σταφύλια». Ενώ για το κλίμα που επικρατούσε και θα επικρατεί, ισχύει το, «ήτανε στραβό το κλήμα (οι αγοραίοι ανησυχούσαν για την κλιμάκωση του πολέμου στο παγκόσμιο εμπόριο) το έφαγε και ο γάιδαρος (ξέσπασε και η Τουρκική κρίση)».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Θορύβησε το μέγεθος της αντίδρασης λόγω τουρκικής λίρας

Μια απότομη πτώση στην τουρκική λίρα συγκλόνισε τις μετοχές παγκόσμια την Παρασκευή. Αφού ο φόβος για περαιτέρω ζημιές, έστειλε στους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων, όπως το γιεν και τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Η λίρα υποχώρησε κατά 18% έναντι του δολαρίου, στη χειρότερη μέρα από την οικονομική κρίση της Τουρκίας το 2001. Η βύθιση ήταν αποτέλεσμα της διαπίστωσης πως δεν ανατράπηκαν τα αίτια που γέννησαν μια βαθειά ρωγμή στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συντέλεσαν επίσης, οι ανησυχίες για την τουρκική οικονομία και η έλλειψη δράσης από τους διαμορφωτές της τούρκικης νομισματικής πολιτικής. Η λίρα έχει πέσει περισσότερο από 40% φέτος, αναζωογονώντας τις ανησυχίες για μια πλήρη οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με απώλειες πάνω από το 1%, ενώ η Wall Street επηρεάστηκε επίσης αρνητικά, αλλά όχι τόσο. Ο δείκτης DAX της Γερμανίας υποχώρησε 2%. Οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρώπη υποχώρησαν και το ευρώ κατέληξε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017. Αφού πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φάνηκε να αναφέρουν στους Financial Times ότι υπάρχουν ανησυχίες για την έκθεση των ευρωπαϊκών δανειστών στην Τουρκία. Η χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι οικονομικά συνδεδεμένη με αυτήν.

Ντόμινο αναταράξεων

Το δολάριο ενισχύθηκε, καθώς η έκθεσή τους στην Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και να προκαλέσει φαινόμενα ντόμινο. Η έκρηξη των εντάσεων στο εμπόριο και στις διακρατικές σχέσεις, καθιστά δύσκολη, για τους θεσμικούς που επενδύουν παγκόσμια, να δικαιολογήσουν την παραμονή τους στην Ευρώπη και αποτελεί σημαντικό αρνητικό δεδομένο για τις αναδυόμενες αγορές.

Για αρκετούς την τρέχουσα κατάσταση δημιούργησαν σφάλματα πολιτικής, με κύριο την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να μην αυξήσει τα επιτόκια στην τελευταία συνάντησή της. Η λίρα από τότε ξεκίνησε την αποδυνάμωσή της και αυτές τις μέρες «κορυφώνεται», αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε «μαύρο κύκνο» για τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι μετοχές στο BNP Paribas της Γαλλίας, στην UniCredit της Ιταλίας και στην BBVA της Ισπανίας, τράπεζες που θεωρούνται πιο εκτεθειμένες στην Τουρκία, έπεσαν -3% ή περισσότερο. Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών στην ευρωζώνη έκλεισε -3,2% χαμηλότερα, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,07%.

Ο δείκτης MSCI All-Country World, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές σε 47 χώρες, μειώθηκε κατά -1,22% και εξάτμισε όλα τα κέρδη του για την εβδομάδα.

Η Wall Street έπεσε επίσης με τον Dow Jones Industrial Average στο -0,77%, ο S & P 500 έχασε -0,71% και ο Nasdaq Composite -0,67%.

Οι επενδυτές στριμώχτηκαν σε αξίες από "ασφαλές" δημόσιο χρέος, με τις γερμανικές αποδόσεις να χτυπούνε χαμηλά τριών εβδομάδων και η απόδοση στο αμερικανικό ομόλογο αναφοράς 10ετών να φτάνει στο 2,8750%, καθώς οι επενδυτές επιζητούσαν την ασφάλειά του. Το ιαπωνικό γιεν που παρέμεινε ασφαλές καταφύγιο έπιασε τα 113,38 γιεν στο δολάριο. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά τη δύναμή του έναντι μιας ομάδας έξι σημαντικών νομισμάτων, ξεπέρασε το 96, φτάνοντας στο ανώτατο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2017. Τελευταία ήταν στο 96,309.

Προσθήκη στις αναδυόμενες συναλλαγματικές δυσχέρειες αποτέλεσε το ρωσικό ρούβλι, το οποίο υποχώρησε στα 67,6825 δολάρια. Είχε υποχωρήσει, την Πέμπτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2016, μετά τις απειλές νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, εξασθενίζοντας πέρα από το ψυχολογικά σημαντικό όριο των 65 δολαρίων.

Εφιάλτης θερινής νυκτός

Είναι δύσκολο να αντισταθούν στον «πειρασμό» οι αναλυτές που προπαγανδίζουν επί μήνες μια επικείμενη μεγάλη πτώση στην παγκόσμια αγορά μετοχών. Την ανέμεναν μετά την έκρηξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους στο εμπόριο. Η πιθανότητα ανέβηκε κατ’ αυτούς από την όξυνση των τόνων στη ρητορική της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Αλλά τα αποτελέσματα των εισηγμένων έδειξαν, πως πιθανά να υπάρξουν για τους δείκτες της Wall Street νέα υψηλά βίου μέχρι το τέλος του 2018. Το Σαββατοκύριακο προβλήθηκε ανάλυση που εξηγεί ότι οι θετικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα των εισηγμένων προκύπτουν σε μεγάλο ποσοστό από αλλαγές που αφορούν στην μέτρηση των επιδόσεων των εταιριών.

Επίσης ασκήθηκε κριτική στα σχέδια του κ Μούσκ, επικεφαλής και μεγαλομέτοχος της Tesla, για να αποσύρει την μετοχή της εταιρίας από τα χρηματιστήρια, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Η αναφορά του μέσα στη βδομάδα, λειτούργησε θετικά. Ωστόσο το κεντρικό μήνυμα από τα σχόλια των αναλυτών ήταν ένα: «Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει, ακόμα και τις μέρες της κορύφωσης της επενδυτικής ραστώνης». Αφού ακριβώς αυτή την περίοδο οι διαχειριστές αντιδρούν με την ανάγνωση μόνο των επικεφαλίδων στις ειδήσεις, χωρίς τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας.

Η κρίση της Τουρκίας δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας φαινόμενο εμφάνισης μαύρου κύκνου. Το πρόβλημα στη χώρα υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες. Ωστόσο οι φόβοι, για τη μόλυνση από τη νομισματική κρίση στην 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέσω διαρροών στις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκόσμια, έφεραν την Παρασκευή αντιδράσεις πανικού. Αφού οι επενδυτές άρχισαν να τρέχουν αναζητώντας κάλυψη. Ο S&P 500 βρέθηκε να καταγράφει τη χειρότερη ημέρα σε 6 εβδομάδες, καθώς η κρίση της λίρας στην Τουρκία ανέδειξε υπαρκτούς κινδύνους σε παγκόσμια κλίμακα και αύξησε τον συναγερμό για πιθανή επάπλωση σε άλλες αγορές.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου ο S&P 500, κλείνοντας στις 2833,28 μονάδες είχε πτώση -0,25%, ενώ στο 2018 διαμόρφωσε κέρδη +5,97%. Ο Dow, με μεταβολή -0,59%, έκλεισε στις 25.313,14 μονάδες. Στο 2018 κερδίζει 2,40%. Ο S&P400 κινήθηκε ομοίως χάνοντας -0,20%, με επίδοση φέτος +5,02%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,80%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +9,85%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +0,35%, αύξησε τα διψήφια κέρδη του για το 2018 στο +13,55%.

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, -0,15%, στα 1219,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -6,58%. Παράλληλα, πτωτικά κατά -1,35%, κινήθηκε το πετρέλαιο Crude. Στο 2018 γράφει κέρδη +12,73%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,10% στη βδομάδα, διατηρώντας μικρές απώλειες -0,27% στο 2018. Ο DAX βούλιαξε -1,52%, με ετήσια επίδοση -3,82%, ο CAC είχε μεταβολή -1,17%, μειώνοντας την απόδοση του 2018 στο +1,92%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε -1,41% και στο έτος αποδίδει -4,40%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -2,30%, στο 2018 αποδίδει πλέον -3,49%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε κατά -6,04%, με +0,15% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχωρώντας -1,86%, αύξησε την αρνητική επίδοσή του για το 2018, στο -1,97%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,01%, στο 2018 έχει απώλειες -2,05%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή –0,21% και επίδοση για φέτος -7,49%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,83%, στο 2018 αποδίδει +11,19%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε κατά 2,49% και στο 2018 εμφάνισε αρνητική επίδοση -5,19%. Εβδομαδιαία κέρδη +2,00% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -15,48%.

Κίνδυνοι από την οικονομική αποσύνδεση Κίνας ΗΠΑ

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Τον Ιούνιο, ο Donald Trump, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς ύψους 25% στις κινεζικές εξαγωγές αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το πρώτο κύμα να αφορά περίπου 800 αγαθά, αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα απάντησε με τα δικά της μέτρα, που αφορούσαν σε δασμούς για προϊόντα από τον αμερικανικό γεωργικό τομέα και την βαριά βιομηχανία. Σε απάντηση, ο Trump έχει παραγγείλει επιπλέον δασμούς 25% σε κινεζικές εξαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Καθώς η αναμέτρηση κλιμακώνεται, πολλοί παρατηρητές επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο πλήρους εμπορικού πολέμου, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία.

Ο Αλί Γουάι σε πρόσφατο άρθρο του σημείωσε, ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τις δευτερογενείς επιπτώσεις, μακροπρόθεσμα, στον τομέα της ασφάλειας. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μέχρι πρόσφατα, οι οικονομικοί δεσμοί των δύο εθνών είχαν χρησιμεύσει ως αποτελεσματικό φρένο για την κλιμάκωση της δυσπιστίας επί των προθέσεων σε επίπεδο στρατηγικής. Μία Κίνα λιγότερο περιορισμένη από τις οικονομικές σχέσεις απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οι συνέπειες της αποσύνδεσης των δυο χωρών θα μπορούσαν να σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερους πονοκεφάλους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχούν στις περισσότερες εξαγωγές κινεζικών προϊόντων από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για τις εξαγωγές της. Ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν θεωρεί ότι αυτές οι βαθιές, πολύπλευρες εμπορικές σχέσεις είναι άψογες. Ο Trump εκφράζει συχνά αγανάκτηση σχετικά με το μέγεθος του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν τις ρίζες τους περισσότερο στον ανταγωνισμό τους στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας και λιγότερο στα ελλείμματα». Ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Trump, Peter Navarro, προειδοποίησε πρόσφατα ότι "η επένδυση της Κίνας σε στρατηγικές τεχνολογίες μπορεί τελικά να αποτελέσει τον σοβαρότερο κίνδυνο για την βάση της αμερικανικής κατασκευαστικής και αμυντικής βιομηχανίας."

ΧΑ

Αντί απομάκρυνσης προσεγγίζεται το χαμηλό του 2018

Η εβδομάδα που πέρασε περιλάμβανε τις μισές, από τις δέκα συνόδους που απέμειναν ως την επίσημη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ωστόσο, κανένα κλείσιμο δεν έφερε το μέσο όρο πάνω από τις 761,69 μονάδες, που σταμάτησε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου. Ήταν συνεπώς μια σαφώς καθοδική εβδομάδα με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μια ανοδική, την περασμένη Τρίτη, στην οποία ορίστηκε το ανώτερο (763,85) για τον ΓΔ στη βδομάδα. Ενώ το κατώτερο της Παρασκευής (743,7) έγινε τιμή κλεισίματος και χαμηλό για τις 27 συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο της 4/7, όπου χαμηλό ήταν οι 741,61 μονάδες. Είναι δε το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο του χρηματιστηρίου στο 2018 με πρώτο τις 738,08 από τις 29/5.

Στο διεθνές πεδίο οι θεσμικοί να βρίσκονται κάτω από την επίδραση δεδομένων που ωθούσαν προς αντίθετες κατευθύνσεις επενδυτικά. Η σύνοδος της Παρασκευής σφράγισε τη βδομάδα και άλλαξε, προς το χειρότερο, τις επενδυτικές προσδοκίες. Τις ρευστοποιήσεις, που γενικεύτηκαν, οδήγησαν οι Τράπεζες. Αλλά το μέγεθος για την εβδομαδιαία πτώση όρισαν, οι μεγάλες απώλειες μετοχών με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών.

Τη Δευτέρα η διεθνής τάση, επέβαλε απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνολικά. Στο ΧΑ με εναλλαγές στην κυριαρχία των αγοραστών – πωλητών και εύρος διακύμανσης του ΓΔ μικρό, μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,03%). Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,27% και έφθασε στις 759,63 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2016,21. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 13,260 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,840 εκατ. Οι επενδυτές τρόμαξαν από τους χαμηλούς όγκους, αλλά την επόμενη η εικόνα άλλαξε συναλλακτικά, ενώ οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση σχεδόν μόνιμα σε θετικό πεδίο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,455 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 35,054. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,22% και έφθασε στις 761,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2018,85 με μεταβολή +0,13%. Ο δείκτης των τραπεζών είχε μικρά κέρδη +0,12%, αλλά βελτιώθηκε η στατιστική εικόνα των blue chip. Όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 11) και δυο ΟΛΠ και ΤΙΤΚ στα αμετάβλητα.

Την Τετάρτη ξεκίνησε η αλυσίδα των πτωτικών συνεδριάσεων, που πήρε την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ από τα 54,000 και την οδήγησε την Παρασκευή στα 52,797 δις ευρώ. Το πτωτικό αποτέλεσμα ήρθε, γιατί την τελευταία ώρα σταμάτησαν τις προσπάθειες οι αγοραστές. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,71%), και η πτώση του τζίρου, που διαμορφώθηκε στα 14,265 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,601 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,43% και έφθασε στις 758,04 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2009,92 με μεταβολή -0,44%. Την Πέμπτη υπήρξε αρνητισμός, από τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα ελληνικά ομόλογα. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με μεικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν άλλαξε σε επίπεδο μεταβολών όταν διαπιστώθηκε πως οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ εμφάνισαν επίπεδη έναρξη. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες ( -1,94%) και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,45% και έφθασε στις 754,65 μονάδες ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1998,45 με μεταβολή -0,57%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,745 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 41,348 εκατ. που αφορούσαν πάλι κύρια τον ΟΤΕ.

Την Παρασκευή με πιέσεις πάλι στα ομόλογα, λόγω Τουρκίας αυτή τη φορά, έγινε μια αποτυχημένη προσπάθεια να κρατηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 750 μονάδες. Με τις Τράπεζες στο -2,03%, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,45% και έφθασε στις 743,73 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1966,12 με μεταβολή -1,62%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη προς τα κάτω, και το κλείσιμο ήταν πολύ κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,121 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 4,149.

Έτσι η πτώση του μέσου όρου στη βδομάδα έγινε -2,36% και η απόδοση του τρίτου τριμήνου, στο μέσο του σχεδόν, διαμορφώθηκε στο -1,83%, με την ετήσια στο -7,31%. Ο 25άρης έπεσε -2,84% και η απόδοση του τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκε στο -1,04%, με την ετήσια στο -5,62%. Ο FTSEM με -0,52% σε εβδομαδιαία βάση, στο τρίτο τρίμηνο χάνει -3,40%, περισσότερο από τους υπόλοιπους δυο, με την καλύτερη ετήσια επίδοση -0,54%.

Μόλις δυο blue chip διασώθηκαν από τις πιέσεις τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου, η ΣΑΡ +4,29% και ο ΟΤΕ +2,27%. Ενώ άλλα δυο παρέμειναν αμετάβλητα οι ΛΑΜΔΑ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Οι υπόλοιπες 21 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης χωρίζονται σε αυτές που ξεπέρασαν σε απώλειες τους βασικούς δείκτες και οδήγησαν την πτώση και ήταν οι ακόλουθες: ΕΤΕ -8,27%, ΠΕΙΡ -6,79%, ΜΠΕΛΑ -5,55%, ΕΥΡΩΒ -5,00%, ΕΧΑΕ -4,26%, ΦΡΛΚ -4,31%, ΕΕΕ -4,09% και ΑΛΦΑ -3,73%. Ακολουθούν εκείνες με πτώση κοντά σε αυτή των βασικών δεικτών ήτοι οι ΟΛΠ -2,56%, ΑΡΑΙΓ -2,50% και ΜΥΤΙΛ -2,31%. Πτώση από -1% ως -2% είχαν οι ΜΟΗ -2,07%, ΒΙΟ -1,94%, ΔΕΗ -1,88%, ΑΔΜΗΕ -1,86%, και ΤΙΤΚ -1,22%. Το πλήθος των μετοχών με πτώση επέτρεψε τη δημιουργία άλλης μιας ομάδας, με τα blue chip που κατάφεραν να εμφανίσουν πτώση

κάτω από μια ποσοστιαία μονάδα. Ήταν οι ΕΛΠΕ -0,84%, ΓΡΙΒ -0,70%, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ -0,37% και ΤΕΝΕΡΓ -0,17%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η μείωση στις ανοικτές θέσεις, υπογραμμίζει τις επιφυλάξεις των traders

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη με σταθερή κλίση. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1992,08 μονάδες, με καθοδικό χάσμα 6,37 μονάδων. Το μέγιστο μέρας ορίστηκε στις 10:34 και ήταν στις 1996,35 μονάδες. Αμέσως μετά ξεκίνησε η αναζήτηση πυθμένα για τη μέρα, τη βδομάδα και το μήνα. Το ελάχιστο μέρας, εμφανίστηκε στις δημοπρασίες, ήταν οι 1966,12 μονάδες. Οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τον άφησαν στις 1972,47. Στις δημοπρασίες άλλαξαν οι τιμές προς τα κάτω και το κλείσιμο έγινε στις 1966,12 μονάδες που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -1,62%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 13,578 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ λήξης Αυγούστου, άλλαξαν χέρια 1460 συμβόλαια με ανώτερο τις 1995,00 μονάδες, κατώτερο τις 1966,00, με τελευταίες πράξεις στις 1969,75 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 927 ΣΜΕ για τη σειρά Σεπτεμβρίου με ανώτερο τις 1998,25, κατώτερο τις 1968,00 και τελευταίες πράξεις στις 1969,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, ήταν 6877 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 1203.

Στην εβδομάδα που προηγείται αυτής με την εκπνοή των σειρών Αυγούστου, είχαμε αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Επήλθε ωστόσο σημαντική μείωση στις ανοικτές θέσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την επιφύλαξη των traders για την πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης. Ο 25άρης κατέληξε στις 1966,12 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,84%. Στα options του, ο συνολικός όγκος εκτινάχθηκε σε κάποιες συνόδους.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ανήλθαν σε 7890 συμβόλαια, καταλήγοντας με 8.080 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Αυγούστου, διαμορφώθηκε στα 1146 από 437 ΣΜΕ. Για τη σειρά του Σεπτεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 432 από 39 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της τρέχουσας σειράς, ανήλθαν σε 6.877 από 7.630 και της επόμενης σε 1.203 από 221 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Αυγούστου, έγιναν στις 1969,75 μονάδες. Οι traders έδωσαν προπορεία στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, έναντι του 25άρη, 3,63 μονάδων.

Στο διεθνές πεδίο οι θεσμικοί να βρίσκονται κάτω από την επίδραση δεδομένων που ωθούσαν προς αντίθετες κατευθύνσεις επενδυτικά. Η σύνοδος της Παρασκευής σφράγισε τη βδομάδα και άλλαξε, προς το χειρότερο, τις επενδυτικές προσδοκίες. Τις ρευστοποιήσεις, που γενικεύτηκαν, οδήγησαν οι Τράπεζες. Αλλά το μέγεθος για την εβδομαδιαία πτώση όρισαν, οι μεγάλες απώλειες μετοχών με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών.

Τελικά η πτώση του μέσου όρου στη βδομάδα ήταν -2,36% και η απόδοση του τρίτου τριμήνου, στο μέσο του σχεδόν, διαμορφώθηκε στο -1,83%, με την ετήσια στο -7,31%. Ο 25άρης έπεσε -2,84% και η απόδοση του τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκε στο -1,04%, με την ετήσια στο -5,62%. Ο FTSEM με -0,52% σε εβδομαδιαία βάση, στο τρίτο τρίμηνο χάνει -3,40%, περισσότερο από τους υπόλοιπους δυο, με την καλύτερη ετήσια επίδοση -0,54%.

Σήμερα

Τα χρηματιστήρια της Ασίας υποχώρησαν και το ευρώ βρέθηκε σε χαμηλό για ένα έτος σήμερα Δευτέρα 13/8, καθώς συνεχίζεται η πτώση για την τουρκική λίρα. Το νέο ήταν πως εμφανίστηκε μια αρνητική επίδραση από τη λίρα στο νοτιοαφρικανικό ραντ. Φαινόμενο που οδήγησε στην αναζήτηση ασφαλών λιμένων, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου ΗΠΑ, του ελβετικού φράγκου και του γιεν.

Η φυγή από τον κίνδυνο έριξε το ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, κατά -1,3% οδηγώντας τον σε χαμηλό πενταετίας. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 1,6% αρχικά και αργότερα έπεφτε -1,89% ενώ κάθε χρηματιστήριο στην περιοχή εμφανίζει απώλειες εκτός της Ινδονησίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 υποχώρησαν -0,4%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ μειώθηκαν περαιτέρω στο 2,85%.

Ο δείκτης των blue chip της Κίνας υποχώρησε 1,4%, ενώ οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ στις 08:20 δική μας ώρα από το αρχικό -1,6% εμφανίζει απώλειες -1,65%, καθώς το τοπικό δολάριο διαπραγματεύεται στα όρια της ζώνης συναλλαγών του.

Πολλές από τις πρώτες ενέργειες στην ασιατική κεφαλαιαγορά έγιναν στα νομίσματα, με το ευρώ να είναι χαμηλότερα, καθώς η τουρκική λίρα πήρε άλλη μια βουτιά σε πιο χαμηλά επίπεδα, αφού το δολάριο αγοράζει περίπου 7,2400 λίρες.

Η λίρα βρήκε απλώς μια στήριξη όταν είπε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαγουκ, ότι η χώρα είχε εκπονήσει σχέδιο δράσης για να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών και ότι ο τραπεζικός παρατηρητής δήλωσε ότι είναι περιορισμένες οι συναλλαγές ανταλλαγής.

Ωστόσο, το δολάριο ήταν ακόμα πάνω από τις 7,0000 λίρες. Τον περασμένο μήνα ήταν στις 4,8450.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε σε ένα κατώτατο έτους έναντι του ελβετικού φράγκου γύρω στα 1,1300 φράγκα, ενώ έπεσε σε χαμηλό 10 εβδομάδων απέναντι στο γεν αγοράζοντας 125.45 γεν.

Ενάντια στο δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017 στα 1,13700 δολάρια. Τελευταία ήταν στα 1,1380 δολάρια και ήταν ακόμα πολύ μακριά από την κορυφή της προηγούμενης εβδομάδας στα 1,1628.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ασφαλούς καταφύγιου του γεν αγοράζοντας 110,21 γεν, αλλά ήταν ελαφρά ψηλότερα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στα 96,431.

"Κίνδυνοι επικίνδυνων περιστατικών στις ισπανικές, ιταλικές και γαλλικές τράπεζες που εκτίθενται σε χρέη στο νόμισμα της Τουρκίας, καθώς και στην Αργεντινή και τη Νότια Αφρική. Ο τεράστιος όγκος του εταιρικού χρέους της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα, με ένα ταχύτατα ολισθαίνον νόμισμα - και ο πληθωρισμός που απειλεί να εκτονωθεί - είναι ένας τοξικός συνδυασμός ", προειδοποίησαν οι αναλυτές της ANZ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα