Κολομβία: Αύξηση των επιτοκίων στο 6,5%

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 09:11

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για δεύτερη φορά από τον Απρίλιο, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κολομβίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ζήτηση των καταναλωτών και την άνοδο του πληθωρισμού.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αύξησε κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τα επιτόκια και στα υψηλότερα επίπεδα 10 μηνών του 6,5%. Την απόφαση προέβλεψαν και οι 19 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η οικονομία της Κολομβίας αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 5,1%, τον ταχύτερο σε μια δεκαετία, καθώς η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αποτέλεσμα της μείωσης της εγκληματικότητας και των χαμηλών επιτοκίων, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ώθησαν ανοδικά τις δαπάνες των καταναλωτών και των εταιρειών. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι η οικονομία φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 4% τον Μάϊο και στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών, από 4,1% που ήταν τον Απρίλιο. Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι ο πληθωρισμός να κυμανθεί από 4% έως 5% φέτος.

Σήμερα υποχώρησε το νόμισμα της χώρας, πέσο, σε ποσοστό 0,4% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 2.567,75 πέσος στις 3:13 μ.μ. ώρα Ν. Υόρκης. Οι απώλειές του διευρύνθηκαν στο 9,9% το τελευταίο δωδεκάμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα