Οι πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι ενδεικτικές της αστάθειας που περιβάλλει την έξοδο από το πρόγραμμα υπό την έννοια της επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Χθες, μόλις δέκα μέρες πριν από τον επίσημο τερματισμό του τρίτου μνημονίου, η απόδοση στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 4,14%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουνίου.
Οι συνθήκες σχετικής αναταραχής στις αγορές, ωθούμενες από τον ιταλικό παράγοντα, θέτουν την Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το οικονομικό επιτελείο έχει εγκαταλείψει τον στόχο έκδοσης ομολόγων κοντά στις 20 Αυγούστου, δηλαδή στην ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, γεγονός που θα έπρεπε να δημιουργεί ευνοϊκό μομέντουμ για τα ελληνικά χρεόγραφα.
Το ελληνικό 10ετές σπάει εκ νέου το φράγμα του 4%, συν τοις άλλοις, στον απόηχο της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία -παρά την κομψότητα της διατύπωσης- συνόδευσε με σαφή ερωτηματικά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το οποίο επισήμανε προληπτικά το κακό σενάριο για την Ελλάδα στις αγορές μετά τον Αύγουστο.
Κοινός τόπος στην πλειονότητα των αναλύσεων γύρω από το ελληνικό come back είναι η ανάγκη για μεγαλύτερη αξιοπιστία των ελληνικών αρχών στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν το αναπτυξιακό μπουμ της ελληνικής οικονομίας, μετά την πολύχρονη ύφεση και στασιμότητα.
naftemporiki.gr