Στη σκιά κυρώσεων, εντάσεων οι αγορές

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 14:22
UPD:14:23
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Στο κόκκινο βρίσκονται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν για πολύ το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο. Τα αλλεπάλληλα εμπορικά πυρά και η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την υπόθεση Σκρίπαλ, η οποία φαίνεται να αιφνιδίασε αρκετούς, έχουν θέσει και πάλι σε συναγερμό τις αγορές. Η Ουάσιγκτον βρίσκεται άλλωστε σε ευθεία σύγκρουση τόσο με το Ιράν όσο και με την Τουρκία. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την στροφή στον εμπορικό προστατευτισμό όσο και για την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές και το Ifo στην καθεριωμένη έρευνά του διεπίστωσε ότι  γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις έχουν επιδεινώσει αισθητά το οικονομικό κλίμα διεθνώς. 

Ένα «τοξικό» περιβάλλον διαμορφώνεται για τις διεθνείς αγορές και μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα τις επηρεάσει. Σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείτκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 0,4%. Απώλειες 0,7% εμφανίζουν τόσο ο FTSE 100 στο Λονδίνο όσο και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ μικρότερες είναι οι πιέσεις για τον DAX στη Φραγκφούρτη και τον CAC 40 στο Παρίσι. Ισχυρές πιέσεις δέχονται τουρκικές και ρωσικές μετοχές. 

Στο χρηματιστήριο της Αθήνας η μεταβολή του Γενικού Δείκτη είναι οριακή και η αξία των συναλλαγών αισθητά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα