Στην περιφέρεια το 80% των πόρων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 11:59

Το 80% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 θα κατευθυνθούν στην περιφέρεια, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση γενικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Φώλιας, από το σύνολο των διοικητικών μηχανισμών που εφαρμόζουν το Γ'ΚΠΣ, θα επιλεγούν για το ΕΣΠΑ όσοι διαθέτουν επάρκεια, ενώ στους υπόλοιπους ή θα τους ανατεθούν νέες αρμοδιότητες ή θα ενισχυθούν. Επίσης, όπως είπε, το ΕΣΠΑ θα διασυνδέεται άμεσα με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Εξάλλου, η διευθύντρια του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Λουρή, αναφέρθηκε στη συνάφεια μεταξύ του προγράμματος μεταρρυθμίσεων με τους στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσπασε θετικά σχόλια από το θεσμικό όργανο της Ε.Ε. και οι προτεραιότητές του είναι: η δημοσιονομική σταθεροποίηση (μείωση δημοσίου ελλείμματος και μείωση δημοσίου χρέους), η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας, και η αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη.

Από την άποψη της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, προκύπτει ότι η Ελλάδα πέτυχε την τρίτη καλύτερη θέση (μετά την Κίνα και την Ινδία).

Τέλος, όπως είπε η κ. Λουρή, τον Οκτώβριο του 2006 θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκθεση στην οποία θα αναφέρονται οι εξελίξεις στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και στους στόχους της Λισαβόνας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα