Xstrata: Σε φυσιολογικά επίπεδα οι εκλύσεις αερίων στην Αυστραλία

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 12:04

ΤΗΝ επίδραση δύο χυτηρίων της στο περιβάλλον στην πολιτεία Κουΐνσλαντ της Αυστραλίας, εξετάζει η Xstrata Plc, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο χυτήριο ψευδαργύρου στον κόσμο, καθώς υπάρχει πιθανότητα να λειτουργούν πάνω από τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση.

«Υπάρχουν 15 σταθμοί ελέγχου στην κοινότητα», ανέφερε ο Kevin Hendry, γενικός διευθυντής της Xstrata Zinc, σε σημερινή του ανακοίνωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Οι έλεγχοι διεξάγονται βάσει των στάνταρντ που έχει θέσει η National Occupational Health and Safety Commission. Η Xstrata θέτει το ιατρικό όριο, κάτω από αυτά τα στάνταρντ».

Αυτήν τη δήλωση έκανε ο Hendry μετά από δημοσίευμα σε εφημερίδα της Αυστραλίας, η οποία επικαλείτο τον Tim Powe, διευθυντή της κρατικής Environment Protection Agency, ο οποίος έλεγε ότι τα χυτήρια στο Mount Isa δεν ελέγχονται αρκετά για την εκπομπή αερίων.

Τα χυτήρια στο Mount Isa, που αγοράστηκαν από την Xstrata το 2004, απελευθέρωσαν 240 τόνους μολύβδου στον αέρα το 2004-05, σύμφωνα με τον Αυστραλό. Ένα χυτήριο μολύβδου στη Ν. Αυστραλία απελευθέρωσε 47 τόνους και έλεγχοι έδειξαν ότι περίπου το 60% των παιδιών έχουν στο αίμα τους μόλυβδο σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Οι επενδύσεις σε νέο εργοστάσιο και σε τεχνολογία, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της εκπομπής αερίων κατά περίπου 50% στο Mount Isa, από το 2001», είπε ο Hendry.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα