Λύση στην είσπραξη προστίμων από ξένους

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Η απόδοση ΑΦΜ σε αλλοδαπά φυσικά και νομικά πρόσωπα λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα των φορολογικών αρχών
Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 09:11
UPD:09:11
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά την αδυναμία είσπραξης προστίμων που επιβάλλονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε αλλοδαπά πρόσωπα δόθηκε προ ολίγων ημερών με εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητικής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.

Έως σήμερα τα αλλοδαπά φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν διέθεταν φορολογικά στοιχεία στην ημεδαπή και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η σύνταξη χρηματικών καταλόγων και κατά συνέπεια η βεβαίωση των επιβληθέντων προστίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα πρόστιμα που επέβαλε η Ε.Κ. προ διετίας σε ξένα νομικά, κυρίως, πρόσωπα για παράνομο short selling στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αγγίζουν το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η Φορολογική Διοίκηση θα μπορεί να αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου σε πρόσωπο ή εταιρεία που δεν τυγχάνει φορολογούμενος οίκοθεν, εφόσον έχει στη διάθεσή της, κατ’ ελάχιστον:

α) σε περίπτωση φυσικού προσώπου τα προσωπικά του στοιχεία, ήτοι επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, ημερομηνία γέννησης, καθώς και τη διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασής του. Κατ’ εξαίρεση, εάν η διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης αλλοδαπού προσώπου δεν είναι διαθέσιμη κατά τον χρόνο απόδοσης του ΑΦΜ, απαιτείται η χώρα υπηκοότητάς του και

β) σε περίπτωση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, την επωνυμία και την έδρα του.

H εγκύκλιος

Η συνολική διαδικασία απόδοσης ΑΦΜ όπως περιγράφεται στην εν λόγω εγκύκλιο έχει ως εξής:

Η αρμοδιότητα για την απόδοση ΑΦΜ στα ως άνω πρόσωπα μεταβιβάζεται σε οποιοδήποτε υπάλληλο του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ Α’ Αθηνών και η σχετική βεβαίωση «Με εντολή Διοικητή» υπογράφεται από τον ίδιο υπάλληλο. Η Φορολογική Διοίκηση αποδίδει ΑΦΜ, του οποίου το πρώτο αριθμητικό ψηφίο είναι το 5.
Η Φορολογική Διοίκηση αποδίδει ΑΦΜ με τη διαδικασία της παρούσας:

α) για να βεβαιώσει ή και να εισπράξει απαιτήσεις κατά φορολογούμενου ή προσώπου που δεν τυγχάνει φορολογούμενος κατά τη διαδικασία του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ - ν. 4174/2013, Α’ 170) ή του ΚΕΔΕ (ν.δ. 356/1974, Α’ 90).

β) στο πλαίσιο διαχείρισης του συστήματος MOSS, ως εξής:

i) για τη βεβαίωση και είσπραξη απαιτήσεων από μη εγκατεστημένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποκείμενους στο φόρο που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47β του Κώδικα ΦΠΑ και τους υποκείμενους στο φόρο που είναι εγγεγραμμένοι σε ανάλογο των άρθρων 47β, 47γ ειδικό καθεστώς άλλου κράτους μέλους.

ii) για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε μη εγκατεστημένους υποκείμενους στο φόρο, δηλ. σε μη εγκατεστημένους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποκείμενους στο φόρο που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47β του Κώδικα ΦΠΑ και εμπίπτουν στην περίπτωση της παρ. Α του άρθρου 9 της Απόφασης της Γενικής Γραμματέως της ΓΓΔΕ ΠΟΛ 1156/16-07-2015 (Β’ 1672), καθώς και σε υποκείμενους στο φόρο που είναι εγγεγραμμένοι σε ανάλογο των άρθρων 47β, 47γ ειδικό καθεστώς άλλου κράτους μέλους και εμπίπτουν στην περίπτωση της παρ. Β του άρθρου 9 της ίδιας απόφασης.

Η διαδικασία

 Για την απόδοση ΑΦΜ ακολουθείται, κατά περίπτωση, η ακόλουθη διαδικασία:

* Για τη βεβαίωση και την είσπραξη απαιτήσεων, διαβιβάζεται στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ Α’ Αθηνών αντίγραφο του εκτελεστού τίτλου ή του νόμιμου τίτλου είσπραξης, με την επιφύλαξη των τριών επόμενων εδαφίων.
* Στην περίπτωση που διαπιστώνεται στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχου από όργανο της Φορολογικής Διοίκησης ή της Τελωνειακής Διοίκησης η μη τήρηση της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας από πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΦΜ, το όργανο αυτό διαβιβάζει σχετική πληροφοριακή έκθεση με τις διαπιστώσεις του στη ΔΟΥ Α’ Αθηνών, προκειμένου η τελευταία να προβεί σε απόδοση ΑΦΜ, οίκοθεν, στο εν λόγω πρόσωπο.

Στην περίπτωση αλλοδαπών φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων που πραγματοποιούν πωλήσεις από απόσταση, καθώς και λοιπές πράξεις για τις οποίες καθίστανται υπόχρεοι στον ΦΠΑ στην Ελλάδα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 35 του Κώδικα ΦΠΑ, διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τη Διεύθυνση Ελέγχων ή την Ελεγκτική Υπηρεσία ή την ΥΕΔΔΕ στη ΔΟΥ Α’ Αθηνών έγγραφα από τα οποία εξάγονται τα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία.

Ειδικά στην περίπτωση αλλοδαπών προσώπων, φυσικών ή νομικών, ή νομικών οντοτήτων, χωρίς κατοικία ή έδρα στην Ελλάδα, για τα οποία έχει ληφθεί αίτημα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής στην είσπραξη ή και λήψη μέτρων διασφάλισης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 295-319 του ν. 4072/2012 (Α’ 86) διαβιβάζεται στη ΔΟΥ Α’ Αθηνών, από τη Διεύθυνση Εισπράξεων ή την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής, αντίγραφο του Ενιαίου Τίτλου Είσπραξης που επιτρέπει την εκτέλεση στην Ελλάδα (ΕΤΕΕ).
Πριν από τη διαβίβαση των εγγράφων στη ΔΟΥ Α’ Αθηνών για την απόδοση ΑΦΜ οίκοθεν, ελέγχεται εάν τα εν λόγω πρόσωπα έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο.

Στην περίπτωση που ο υπάλληλος που ορίζεται διαπιστώνει ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν έχουν εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο, συμπληρώνει τα έντυπα Μ1 «Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ/Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» ή Μ3 «Δήλωση Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών μη Φυσικού Προσώπου», κατά περίπτωση, και το έντυπο Μ9 «Δήλωση Στοιχείων Έδρας Αλλοδαπής Επιχείρησης», όπου απαιτείται, σημειώνοντας την ένδειξη «Υπηρεσία», ενώ σε εμφανές σημείο της δήλωσης αναγράφει την, κατά περίπτωση, αιτία απόδοσης ΑΦΜ, ως εξής:

α) βεβαίωση και είσπραξη απαιτήσεων

β) MOSS, για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο διαχείρισης του συστήματος MOSS.

Γνωστοποίηση

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδίδεται ΑΦΜ στα πρόσωπα της παρούσας απόφασης, ο οποίος (σ.σ.: ΑΦΜ) γνωστοποιείται με σχετικό έγγραφο στην υπηρεσία ή αρχή που ζητά την απόδοση ΑΦΜ, οίκοθεν.
Η δήλωση που συμπληρώνεται, η βεβαίωση που παράγεται από την καταχώρηση των στοιχείων στο Φορολογικό Μητρώο και η σχετική αλληλογραφία, αρχειοθετούνται σε ξεχωριστό αρχείο του τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ Α’ Αθηνών.

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης φορολογούμενου, φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, για εγγραφή στο Φορολογικό Μητρώο με την οποία αποδίδεται ΑΦΜ, ελέγχεται εάν αυτός διαθέτει ήδη ΑΦΜ, του οποίου το πρώτο αριθμητικό ψηφίο αρχίζει από 5. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι ο φορολογούμενος διαθέτει ΑΦΜ του οποίου το πρώτο αριθμητικό ψηφίο αρχίζει από 5, αποδίδεται νέος ΑΦΜ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με ταυτόχρονη απενεργοποίηση του αποδοθέντος, με οίκοθεν ενέργειες, ΑΦΜ και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά τυχόν οφειλών καθώς και των οικείων αναγκαστικών, διασφαλιστικών καθώς και δικαστικών μέτρων ή τυχόν άλλων ενεργειών που έλαβαν χώρα για την είσπραξη των εν λόγω οφειλών.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα